10.06.2019 | 18:19h ► 19:49h Njujork / Beograd

Kina na Savetu bezbednosti UN izrazila podršku suverenitetu Srbije

Kina na Savetu bezbednosti UN izrazila podršku suverenitetu Srbije Foto: pixabay
Kina smatra da je najbolji način za rešavanje kosovskog pitanja dogovor Beograda i Prištine u okvirima rezolucije 1244, rekao je predstavnik Kine na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

On je rekao da je stav Kine jasan i da Peking poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da podržava napore za pronalaženje političkog rešenja.

Kineski diplomata je izrazio nadu da će zainteresovane strane "staviti narod na prvo mesto" i uzdržati se od zaoštravanja situacije.

Prema njegovim rečima, važno je da Savet bezbednosti UN ostane u toku s dešavanjima na Kosovu i pomogne Beogradu i Prištini da dođu do sporazuma.

Savet bezbednosti UN raspravlja danas o izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmik ;za period od 16. januara do 15. maja 2019. u kojem je ;Gutereš ;je izrazio zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao na obe strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle da izazovu nerede.

Sednici SB UN prisustvuju i šef srpske diplomatije Ivica Dačić kao i ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku.

 

Francuska pozvala na dijalog

Trenutna situacija oko Kosova nije održiva i Francuska poziva Beograd i Prištinu da nastave dijalog, rekla je danas predstavnica Francuske na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu.

"Dijalog je ključan i treba se uzdržavati od akcija koje podstiču tenzije", rekla je francuska predstavnica.

Ona je pozvala kosovske vlasti da ukinu takse na robu iz Srbije i BiH ili ih u namanju ruku suspenduju.

Prema njenim rečima, stabilnost na Zapadnom Balkanu je evropsko pitanje a pod posredovanjem EU je bilo uspeha u razgovorima i postignuto je više tehničkih sporazuma.

Francuska predstavnica je navela da je dogovor Beograda i Prištine uslov za evropske integracije, pored reformi, i da "odgovornost za evropsku budućnost leži na liderima".

"Francuska vas poziva da udvostručite napore i u tome možete računati na bratsku pomoć Francuske", navela je ona.

Govoreći o akciji ROSU 28. maja, ona je rekla da policijske akcije moraju biti primerene i da policija mora poštovati imunitet osoblja UN.

 

Rusija podržava obostrano prihvatljivo rešenje za Kosovo

Guranje normalizacije odnosa Beograda i Prištine uz nametanje veštačkih rokova za sporazum može biti destruktivno, rekao je danas ruski predstavnik na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu.

"Rusija podržava održivo i obostrano prihvatljivo rešenje u okvirima rezolucije 1244", rekao je ruski diplomata.

On je naveo da će eventualno osnivanje Zajednice srpskih opština biti "indikator mogućnosti budućih suštinskih dogovora".

Ruski predstavnik je izjavio da Moskva deli zabrinutost Srbije zbog situacije na Kosovu a da se od kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku nije čulo ništa osim "laži, insinuacija i istorijskih izmišljotina".

Prema njegovim rečima, kosovske takse na robu iz Srbije i BiH su i dalje na snazi a skupština Kosova je usvojila rezoluciju o genocidu koji je Srbija počinila na Kosovu.

"Vidimo da takozvana rezolucija o genocidu i takozvanoj skupštini Kosova samo služi za izazivanje mržnje. Vidimo niz antisrpskih akcija koje za cilj imaju prevazilaženje unutrašnjih tenzija i sporova klanova u Prištini", izjavio je ruski predstavnik.

Govoreći o akciji ROSU na severu Kosova 28. maja, kojom prilikom je uhapšen ruski pripadnik Unmika, ruski predstavnik je naveo da je taj čovek "prebijen dok je obavljao svoje dužnosti".

"Gospođa Čitaku je iznela verziju koja nema nikakvu logiku. Kažu da je on obarao drveće a onda sklonio testeru u kola i odbio da se legitimiše. Da li zaista verujete u to?", naveo je ruski diplomata.

On je akciju ROSU nazvao pokušajem da se sever Kosova preuzme na silu uprkos "džentlmenskom dogovoru" tokom dijaloga da kosovska policija neće dolaziti na sever sa dugim cevima.

"Jedan neoprezan gest može da dovede do novog krvoprolića. Zašto se namerno izazvala takva situacija", upitao je ruski predstavnik.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje su zažmurile pred kosovskim akcijama.

"Američki kolega nije čak ni u par reči pomenuo potrebu zaštite imuniteta osoblja UN, Čitaku je rekla da kosovske vlasti nemaju nameru da poštuju taj imunitet. Ako sad budemo gledali na drugu stranu, osoblje UN u drugim delovima sveta će se naći u takvim situacijama a tada će biti kasno da se poziva na norme", naveo je diplomata.

On je rekao i da Kosovo ne može ruskog pripadnika Unmika da proglasi personom non grata ne samo zato što se to ne može primeniti na pripadnike misija UN već i zato što Kosovo nije subjekt međunarodnog prava.

Diplomata je osudio i praksu EU da na uzdržanost poziva obe strane, rekavši da se tako "stvara atmosfera da je sve dozvoljeno" i ohrabruju maksimalistički zahtevi.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 11.06.2019, 10:57h sara

    Bravo čestitke za Kinu, ekonomski najačom zemljom, za pravedno i ispravno izlaganje.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side