Kfor potvrdio zajedničku patrolu sa Vojskom Srbije duž administrativne linije sa Kosovom
08.08.2020 Beograd

Kfor potvrdio zajedničku patrolu sa Vojskom Srbije duž administrativne linije sa Kosovom

Kfor potvrdio zajedničku patrolu sa Vojskom Srbije duž administrativne linije sa Kosovom Foto: prtscr
Misija Kfor potvrdila je danas da su njeni pripadnici iz Regionalne komande Istok sproveli "sinhronizovanu patrolu" sa pripadnicima Vojske Srbije (VS) na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica na Kosovu i Metohiji.

Reagujući na navode kosovskih medija i pojedinih političara da su pripadnici Žandarmerije MUP-a Srbije juče viđeni nadomak Kamenice, iz Kfora su naveli da ta misija i VS od 2008. godine "rutinski" sprovode zajedničke sinhronizovane patrole duž administrativne linije.

Kako je preneo portal Kosovo onlajn, iz Kfora su naveli da se administrativna linija proteže na oko 350 kilometara i da "nije jasno označena na terenu niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, kao što su reke ili planinski lanci, već je samo istaknuta na kartama".

"Tokom obavljanja svojih aktivnosti, sinhronizovane patrole moraju prilagoditi svoje rute terenskim ograničenjima. To podrazumeva da se sinhronizovane patrole Kfora i Vojske Srbije kreću duž administrativne linije sa određenim stepenom prilagođavanja koju nameće teren", naveli su iz te misije.

Dodali su da "ni u jednom trenutku elementi sinhronizovane patrole Vojske Srbije nisu odvojeni od pripadnika Kfora", što je kako su naveli, bio slučaj i tokom jučerašnje patrole.

Poslanik Samoopredeljenja Mefailj Bajćinovci juče je objavio video zapis iz Karačeva kod Kosovske Kamenice u kom se po njegovim navodima, vide pripadnici srpske Žandarmerije.

Reagovao je potom premijer Kosova Avdulah Hoti koji je najavio da će uskoro imati detaljan izveštaj o situaciji u selu Karačevo.

"Naši građani u tom delu neće biti bez zaštite institucija. Naše akcije biće u skladu sa Ustavom i zakonima i biće koordinisane dobro sa svim bezbednosnim mehanizmima u zemlji", naveo je Hoti na Fejsbuku.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side