Kfor: Odbacujemo sve lažne optužbe
29.09.2011 Priština

Kfor: Odbacujemo sve lažne optužbe

Kfor: Odbacujemo sve lažne optužbe
Kfor nije koristio nesrazmernu silu niti je bio inicijator incidenata na Jarinju u kojima je povređeno devet vojnika Kfora i, prema nepotvrđenim informacijama, sedam nasilnih demonstranata, navodi se u saopštenju komande. Takođe navode da nisu ometali istragu

"Kfor kategorički odbacuje lažne optužbe da je koristio nesrazmernu silu protiv nenaoružanih civila. Izjave koje ukazuju na takav scenario su neodgovorne i dovode u zabludu, pošto Kfor nije bio ni inicijator, a ni strana koja je eskalirala sukob", navodi se u saopštenju iz komande Kfora u Prištini. 

Rekapitulirajući zbivanja od 27. septembra, Kfor navodi da je tog dana oko podneva, na administrativnom prelazu Jarinje, obezbeđujući kontrolni punkt Euleksa bio primoran da na adekvatan način odgovori na određena nasilna i nasumična dela koja su nepoznata lica počinila protiv vojnika Kfora. 

"Potvrđeni su slučajevi bacanja kamenica i nasilnih pokušaja ugrožavanja bezbednosnog perimetra Kfora. Kasnije, tokom popodnevnih sati je pucano u pravcu pripadnika Kfora, uz bacanje eksplozivnih naprava ka njima. Kao rezultat tih dela, devet pripadnika Kfora je zadobilo lakše povrede, dok nepotvrđeni izveštaji ukazuju na sedam lakše povređenih osoba među nasilnim demonstrantima", navodi se u saopštenju. 

U prvobitnim izveštajima Kfora navedeno je da su četiri pripadnika povređena od kojih jedan teže. 

Misija navodi i da priznaje pravo na mirne proteste i demonstracije ali da su spremni da reaguju u slučaju da se te aktivnosti pretvore u nasilne, kako bi se obezbedilo sigurno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja. 

Kfor će, podvlači se, nastaviti da podržava Euleks u izvršavanju svog mandata širom Kosova i ostaće nepristrasan u zaštiti svih ljudi na Kosovu kad je to potrebno. 

Nismo ometali istragu 

Kfor je negirao i optužbe da su njegovi predstavnici pokušavali da ometaju uviđaj posle incidenta na administrativnom prelazu Jarinje i uzmu dokaze koji su tamo prikupljeni.

Portparol Kfora Kai Gudenoge rekao je da su za uviđaj bili zaduženi Policija Kosova i Euleks i da će ih Kfor podržavati, kao i do sada. "Potpuno sarađujemo s njima (policijom i Euleksom) i nemamo razloga da, kako ste naveli,  zaustavljamo istragu", rekao je Gudenoge.

Na pitanje da li je Kfor, kako je objavljeno na sajtu dnevnika Blic, uzeo od policije dokaze koji su prikupljeni na Jarinju posle sukoba Kfora i Srba, on je rekao: "Ne, koliko ja znam". 

Blic je juče objavio, pozivajući se na međunarodni izvor iz Prištine, da je Kfor od kosovske policije, koja je vršila uviđaj na Jarinju, pokušao da oduzme prikupljeni dokazni materijal, kao i da je čak pucano na policajce koji su prikupljali dokaze. 

Kfor je, kako navodi izvor Blica, vršio pritisak na policajce da predaju materijal prikupljen na mestu sukoba Srba i pripadnika Kfora, u kome je povređeno više od 10 ljudi. 

Kako saznaje Blic, na mestu uvidaja nađeno je više od 15 čaura standardizovanog NATO Kalibra 5,56, okvir za pištolj takođe NATO standard i značajan broj delića šok bombi. Izvor Blica je ocenio da Kfor na taj način pokušava da "zataška celu stvar".

Sagovornik lista naveo je da je tokom prikupljanja dokaza neko od američkih vojnika pripucao. I policajci i građani koji su stajali nadomak mesta uviđaja su zalegli, a potom je uviđaj prekinut.  Posle toga predstavnici Kfora su, po pisanju Blica, vršili pritisak na policajce da predaju čaure i izveštaj o uviđaju.

"Zahtev Kfora je odbijen, ali u roku od nekoliko minuta u stanicu policije je zvao direktor Policije Kosova sa zahtevom da mu se materijal preda", naveo je izvor Blica.

autor: AM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 3.02.2012, 00:34h Dragana Prokic

    Da li stvarno mislite da je Kfor dosao na Kosovo da posteno i ravnopravno deluje? I nasi politicari?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side