Kfor ne može da spreči izgradnju mosta na Sitnici
15.08.2011 Prilužje

Kfor ne može da spreči izgradnju mosta na Sitnici

Kfor ne može da spreči izgradnju mosta na Sitnici
Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je da nije u stanju da spreči gradnju mosta preko reke Sitnice, koji će Prilužje povezati sa selima u kojima žive isključivo Albanci ali je naveo da bi, zbog bezbednosti, mogao da osigura stalno prisustvo Kfora na tom području.

"Nisam u stanju ni da gradim, niti da sprečim gradnju mosta. Nemam zakonsku osnovu za to. Pravo je opštine da gradi most", rekao je Biler u razgovoru sa žiteljima Prilužja u seoskom Domu kulture.

Na sastanku je bilo prisutno između 300 i 400 meštana tog sela u kojem živi oko 3.000 stanovnika.

Meštani su od komandanta Kfora očekivali da objasni zašto je počela gradnja mosta preko Sitnice čijim bi otvaranjem njihovo selo, kako tvrde, bilo ugroženo tako što bi kroz Prilužje prolazilo dnevno i do 500 Albanaca iz okolnih sela.

"Mogu da uspostavim stalno prisustvo Kfora u vašem selu, a takođe imam i obećanje vaših suseda da neće biti problema", rekao je komandant Kfora.

Strahujući od mogućih provokacija i ugrožavanja bezbednosti, Srbi su od komandanta Kfora zatražili da ili obustavi gradnju mosta ili da se most izmesti severno prema Vučitrnu.

Biler je ponovio da može da garantuje bezbednost, ali da gradnju mosta ne može da spreči.

Žitelji Prilužja su danas održali jednočasovni protest zbog početka gradnje mosta. Kako kažu, strahuju za svoju bezbednost, podsećajući da su pre rata, dok je most bio u funkciji, imali nebrojeno problema sa Albancima iz Glavotine i drugih sela.

Za sutra su najavili nove proteste.

autor: AM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side