Keti Čaba nova ambasadorka Kanade u Srbiji
23.11.2017 Otava

Keti Čaba nova ambasadorka Kanade u Srbiji

Keti Čaba nova ambasadorka Kanade u Srbiji Foto: pixabay.com
Novi ambasador Kanade u Srbiji biće Keti Čaba, objavilo je kanadsko Ministarstvo inostranih poslova.

 

 

 


Ona će zameniti Filipa Piningtona koji je bio šef misije sa sedištem u Beogradu od decembra 2014. do nedavno, a na nerezidencijalnoj osnovi bio je akreditoivan kao ambasador i u Crnoj Gori i Makedoniji.

Biće to drugi put u ovom veku da Kanada u Beograd šalje ambasadorku. Anđela Bogdan (Angela) bila je na čelu ambasade Kanade u Srbiji 2001. i 2002. godine.

U Kanadi koja je konglomerat naroda i među diplomatama ima mnogo onih koji čiji su preci doseljenici. Ambasadorka Čaba je mađarskog porekla i dobro poznaje Istočnu Evropu.

Diplomirala je političke nauke i ruski jezik na Kvins univerzitetu u Kingstonu, Ontario. Magistrirala je na studijama o Centralnoj i Istočnoj Evropi i Ruskim studijama na Univerzitetu Karleton u Otavi.

Karijeru u tadašnjem Ministarstvu spoljnih poslova i međunarodne trgovine Kanade započela je 1993. radeći na projektima kanadske pomoći Mađarskoj. Potom je zauzimala nekoliko programskih i analitičkih pozicija za Centralnu i Istočnu Evropu uključujući i četiri u tom regionu kao visoki službenik Kanadske agencije za međunarodni razvoj Sida (CIDA).

Od 1995. do 1997. bila je drugi sekretar u Kijevu (Ukrajina), a naredne dve godine do 1999. bila je vođa projekata pomoći u Sarajevu. Istu dužnost obavljala je od 2005. do 2009. u Moskvi, a od 2009. do 2012. ponovo je službovala u Kijevu, ovog puta kao direktor razvojnog programa.

Keti Čaba je zatim radila u Kanadi kao članica tranzicionog tima Ministarstva spoljnih poslova i trgovine i Side, a u 2014. i 2015. bila je direktor tih objedinjenih državnih organa za Subsaharsku Afriku. U najskorije vreme Čaba je bila viši direktor Kanadskog razvojnog programa za Etiopiju lociranog u ambasadi Kanade u Adis Abebi.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side