Kenig: Mediji važni i za evropski put Srbije
15.06.2011 Beograd

Kenig: Mediji važni i za evropski put Srbije

Kenig: Mediji važni i za evropski put Srbije
Mediji u Srbiji izloženi su mnogim problemima u vidu političkih pritisaka, pretnji novinarima i potrebno je da se preduzmu konkretni koraci i rezultati da bi to pitanje bilo rešeno, ukazao je danas u Beogradu predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Arne Kenig.

Na otvaranju skupštine EFJ pod motom "Ključ za slobodu medija u Evropi: novinarstvo kao javno dobro", Kenig je naveo da je stekao utisak otkako je juče došao u Beograd, da se "ljudi plaše da se sretnu sa predstavnicima EFJ" što, po njegovim rečima, "nije prihvatljivo ni za vas ni za nas".

"Nemojte nam davati samo signale već konkretne dokaze da ste na putu da stvorite bolje medijsko okruženje", rekao je on.

Kenig je pohvalio rad na medijskoj strategiji u Srbiji i ohrabrio grupu zaduženu za njenu izradu da komunicira sa svim delovima društva. "Voleli bismo da vidimo neke konkretne rezultate. Medijsko društvo je veoma važno za razvoj demokratije u Srbiji i njen evropski put", poručio je predsednik EFJ.

Predsednica Sindikata novinara Srbije (SNS) Dragana Čabarkapa ukazala je da je danas zaposlenima u medijima teže nego što je to bilo devedesetih godina, navodeći kao razlog male i neredovne plate, nedostatak dijaloga o samim medijima kao i nepostojanje sindikata u nekim od vodećih medija u Srbiji.

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) LJiljana Smajlović rekla je da podržava dolazak stranih medijskih kompanija u Srbiju ali je primetila da se one ne libe da ugrožavaju prava novinara. Smajlovićka je u tom smislu istakla da je "vlada (Srbije) daleko od toga da je jedina pretnja slobodi novinara u Srbiji".

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović podsetio je na neispunjene obaveze države kada je reč o otkrivanju i privodjenju pravdi počinilaca ubistava novinara od Dade Vujasinović preko Slavka Ćuruvije do Milana Pantića.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je na skupu da je pitanje otkrivanja ubica novinara od najvišeg značaja za bezbednost države i da taj zadatak doživljava
kao svoju ličnu misiju.

Tadić je naveo da su mediji jedan od stubova demokratije, ali i ocenio da je odnos medija i države delikatan. Prema njegovim rečima, mediji moraju biti kontrolori države i moraju da ukazuju na kriminal i druge nepravilnosti.

Tadić je istakao i ulogu medija za razvoj društva i uspostavljanje vrednosnog sistema po pitanju dovršetka saradnje sa Haškim tribunalom, osude ratnih zločina, kao i razotkrtivanja veza kriminala i države i pozvao novinare da brane ugled sopstvene profesije.

Predsednik Srbije je pozvao Evropsku federaciju novinara da da podršku Medijskoj strategiji u čijoj izradi učestvuju medijska udruženja i predstavnici vlasti u Srbiji uz ocenu da će taj dokument obezbediti zaštitu novinarima.

Tadić se složio da je polozaj novinara težak ali da se ne razlikuje "bitno" od situacije u drugim oblastima, navodeći da stanje u toj ali i drugim profesijama, zavisi od ekonomske situacije.

izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side