22.11.2019 Skoplje

Katica Janeva sebi isplatila 157.000 evra kao dodatak na platu

Katica Janeva sebi isplatila 157.000 evra kao dodatak na platu Foto: freeimages
Razrešena specijalna tužiteljka za prisluškivane razgovore Severne Makedonije Katica Janeva je sebi tokom četvorogodišnjeg mandata isplatila 157.000 evra kroz specijalne dodatke, preneli su danas lokalni mediji.

Preko redovne plate, Janeva je dobijala nadoknadu da ne otkriva šta je čula u prisluiškivanim razgovorima koje je bila zadužena da čuva, a uzimala je i dodatak za kiriju i za rad van grada u kojem živi.

Najveći deo od dodatnih 157.000 evra drugoptužna u aferi "Reket" dobijala je kao dodatak za poverljivost i da ne otkrije šta je čula u "bombama", navodi portal Prizma (prizma.mk) u analizi baze podataka sa sajta "Otvorene finansije" koju je pre nekoliko dana postavilo Ministarstvo finansija.

Taj dodatak se povećavao u toku četvorogodišnjeg madata Janeve - od 1.600 evra do 4.000 evra. Baza podataka pokazuje da je prvi put dodatak za poverljivost uzela u novembru 2015. godine.

Dodatak za poverljivost je predviđen Zakonom o Specijanom tužilaštvu za prisluškivane razgovore, a prema informacijama Prizme, Janeva ga je posebnom odlukom sama određivala.

Bivša specijana tužiteljka koja je uhapšena 21. avgusta, uzimala je svakog meseca dodatak od 42 evra za rad van mesta življenja i po 400 evra za kiriju.

U bazi podataka "Otvorene finansije", objavljeni su budžetski troškovi od 2010. godine, bez plata službenika, tako da se ne zna tačno kolika je bila plata Janeve. To je podatak koji je uvek krila od medija, ali prema portalu MKD, plata je iznosila "otprilike 3.500 evra mesečno".

Janeva je u slučaju "Reket" optužena da je, zajedno sa Bojanom Jovanovskim i Zoranom Milevskim, uzela novac od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva, koji je osumnjičen u istrazi "Imperija" Specijalnog tužilaštva da bi mu bio olakšan položaj.

Prema optužnici, Janeva je dobila 50.000 evra i nameštaj od 5.000 evra da kao prvi čovek Specijalnog tužilaštva dozvoli da Kamčev bude pušten iz istražnog zatvora da se brani sa slobode i da mu bude vraćen pasoš.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side