Kantrimen: Vlada SAD prati Tešićeve aktivnosti duže od 20 godina
12.12.2019 | 08:13h ► 11:05h Vašington

Kantrimen: Vlada SAD prati Tešićeve aktivnosti duže od 20 godina

Kantrimen: Vlada SAD prati Tešićeve aktivnosti duže od 20 godina Foto: Beta/Miloš Miškov
Bivši američki diplomata i predsednik Upravnog odbora Udruženja za kontrolu naoružanja Tomas Kantrimen rekao je da je Vlada SAD upoznata sa aktivnostima trgovca oružjem Slobodana Tešića na crnom i sivom tržištu oružja više od dve decenije, prenosi Glas Amerike.

Devet srpskih državljana i isto toliko firmi, povezanih sa Tešićem ili njegovim saradnicima, dodati su u ponedeljak na crnu listu Sekretarijata za finansije SAD.

"Ono što je novo u saopštenju Sekretarijata za finansije je da on nije sankcionisan zbog određene trgovine oružjem, već je umesto toga potpao pod opšte antikoruptivne odredbe Magnicki zakona. To će dalje ograničiti sposobnost njegovih saradnika da posluju u SAD ili u američkoj valuti", kaže Kantrimen.

Komentarišući navode iz američke ambasade u Beogradu da su, kako kažu, više puta preneli Vladi Srbije zabrinutost u vezi sa Tešićem i njegovim poslovima, Kantrimen je za N1 rekao da ne može da govori o poslednje tri godine, koliko je u penziji, ali je potvrdio da se više puta razgovaralo o tome do kraja 2016. godine.

"Po mom ličnom mišljenju, srpska vlada je mogla da sprovede čvršću kontrolu nad izvozom oružja", rekao je on.

Govoreći o Vasenarskom aranžmanu, Kantrimen je objasnio da je reč o dogovoru 44 napredne zemlje o zajedničkim standardima za izvoz oružja.

"Krajem 2016. godine aktivnost Tešića je bila glavna prepreka za članstvo Srbije u tom aranžmanu", navodi on.

Kantrimen je rekao da je među prvima koji žele da vide Srbiju kao članicu Evropske unije.

"Glavna prepreka za to nije Kosovo, ono je važno, ali glavna prepreka za Srbiju i susedne zemlje na Balkanu je da dostigne nivo vladavine prava koji očekuju drugi članovi Unije. Ne može Srbija da iskoristi privilegije i odgovornosti na nivou EU, a da istovremeno imaju transparentnost i vladavinu prava na nivou Rusije ili Kine", zaključio je Kantrimen.

O proširenju crne liste Sekretarijata za finansije u sredu je govorio i američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je na konferenciji za novinare u Stejt departmentu rekao da je administracija ove nedelje preduzela istorijski broj novih akcija da bi podržala ugnjetavane širom sveta i preduzela mere protiv onih koji su za to odgovorni.

"Američka vlada je od ponedeljka, u skladu sa Globalnim zakonom Magnicki, stavila na crnu listu dodatnih 68 pojedinaca i entiteta zbog korupcije i kršenja ljudskih prava", rekao je Pompeo.

Tih 68 pojedinaca i entiteta koji su sankcionisani ove nedelje dolaze iz Burme, Kambodže, Demokratske Republike Kongo, Letonije, Pakistana, Srbije, Slovačke i Južnog Sudana, dodao je Pompeo.

SAD su u decembru 2017. uvele sankcije Tešiću na osnovu Magnicki zakon, kojim Amerika sankcioniše one koji krše ljudska prava.

Sekretarijat za finansije još nije odgovorio na molbu Glasa Amerike da prokomentariše proširenje crne liste na pojedince i firme povezane sa Tešićem.

autor: SA izvor: Beta/N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side