07.09.2015

Kancelarija za KiM: Zamrzavanje Memoranduma atak na građane

Kancelarija za KiM: Zamrzavanje Memoranduma atak na građane
Kancelarija za Kosovo i Metohiju izražila je očekivanje da će sve strane u briselskom dijalogu obezbediti sprovođenje Memoranduma o osiguranju motornih vozila, te da bi bilo kakva ponovna jednostrana odluka o zamrzavanju sprovođenja bila atak na građane, na briselski dijalog i proces normalizacije odnosa.

"Najdirektnije koristi od dogovora o osiguranju vozila imaju svi žitelji KiM, te je nerazumljiva bilo kakva ponovna jednostrana odluka o zamrzavanju njegovog sprovođenja. To bi, pre svega, bio atak na građane, ali i na briselski dijalog i proces normalizacije odnosa", navedeno je u saopštenju Kancelarije.

Važno je istaći, dodaje se, da se Memorandum o obaveznom osiguranju vozila, koji je uz posredovanje EU postignut 23. jula u Briselu, a čije je sprovođenje počelo 12. avgusta ove godine, ni na koji način ne dotiče pitanja registarskih tablica.

To pitanje je, kako piše, regulisano sporazumom o slobodi kretanja, postignutim 2011. godine.

"Vlada Srbije želi potpunu liberalizaciju protoka ljudi, robe i usluga između centralne Srbije i KiM, naravno, ne ugrožavajući teritorijalni integritet Srbije. Zato će se u punoj meri pridržavati statusno neutralnih dogovora postignutih u Briselu", piše u saopštenju.

Iz Kancelarije navode da veruju da će se i Priština ponašati odgovorno i poštovati dogovoreno, kao i da će Evropska unija, koja je posrednik i garant briselskog dijaloga, osigurati sprovođenje postignutih sporazuma u punom kapacitetu.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side