Kacin: Nepriznavanje pečata tera u korupciju
15.08.2011 Beograd

Kacin: Nepriznavanje pečata tera u korupciju

Kacin: Nepriznavanje pečata tera u korupciju
Nepriznavanje carinskog pečata Kosova tera ekonomske subjekte u trgovini sa Kosovom, pa i državu u organizovani kriminal i korupciju, ocenio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

"Uveren sam da je srpskim izvoznicima veoma važno da se ekonomija i trgovina razvijaju i da mogu nesmetano da izvoze na Kosovo. Šta piše na  nekom pečatu nikoga ne bi smelo da zanima. Srbija ima ogroman trgovinski deficit i vlada u Beogradu mora da radi na rešavanju tog problema, a ne na njegovom pogoršanju time što se došlo u situaciju da se s Kosovom vodi trgovinski rat", rekao je Kacin.

On je u intervjuu za Danas od utorka naveo da je pečate priznao Unmik, "i  aktuelni konflikt je potpuno nepotreban i protivan interesima srpske ekonomije, i pre svega, interesima Srba koji su ostali na Kosovu".

Kacin je dodao da bi evropske integracije Srbije pretrpele ozbiljan zastoj ako bi došlo do prekida ili odlaganja dijaloga Beograda i Prištine, "koji je već dao neka konkretna rešenja".

"U ovom trenutku je svakako izuzetno važno da se razgovori dve strane u Briselu nastave, jer ne može biti uspešne regionalne saradnje i stabilne situacije na zapadnom Balkanu bez napretka u tom dijalogu. Iz ugla EU teško je zamislivo da se uspešno i pre svega brzo pregovara o članstvu sa zemljom koja ima potencijalno eksplozivnu situaciju na svojim granicama", smatra Kacin.

Na pitanje novinara da li je priznanje Kosova, nakon ispunjenja haških uslova, glavni uslov kako bi Srbija stekla status kandidata za ulazak u EU, izvestilac EP je naglasio da "Kosovo uopšte nije pokrenuto kao uslov".

"To se pitanje stalno i uporno otvara na srpskoj strani", rekao je Kacin.

autor: AM izvor: Danas
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori

  Ponašanje zvanične Srbije prema Crnoj Gori je neprijateljsko, pijemontsko i asimilatorsko. Pritom je garnirano starim istorijskim lažima i obmanama o Crnoj Gori.

 • Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra

  Državni funkcioneri u Srbiji u proseku primaju platu oko 1.000 evra, ali pojedini značajno odskaču od tog proseka, objavljeno je na portalu nova.rs.

 • Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom

  Potpredsednica Stranke slobode i pravde i narodna poslanica Marinika Tepić poručila je danas da se državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova neće baviti policijom, nego će se policija baviti njom.

 • Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu

  Kada se istog dana održavaju lokalni, pokrajinski i republički izbori za organizaciju glasanja zadužena je Republička izborna komisija (RIK) i lokalna samouprava nema nadležnosti, ali je ipak moguće da građanin glasa samo na jednom nivou ukoliko tako odluči, izjavio je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

 • Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot

  Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da vlast nema odgovor na bojkot izbora, koji će je delegitimizovati, jer nije reč samo o procentima izašlih birača i osvojenih glasova, nego i o tome kako će izgledati skupština u kojoj nema nikoga ko zastupa polovinu glasačkog tela Srbije.

 • Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put

  Italijanski ambasador u Beogradu Karlo lo Kašo zahvalio se danas Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na velikodušnoj donaciji medicinske opreme Italiji i istakao da je u krizi epohalnih razmera u interesu svih da se obezbede garancije za budućnost čitave Evrope i zato Italija veruje u integraciju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, podržavajući snažno evropski put Srbije.

 • DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije

  U Srbiji pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića odrasta generacija koja nema pojma o istoriji, piše švajcarski Tagesancajger povodom kandidatura Vojislava Šešelja, Dragana Vasiljkovića i drugih osuđenih ratnih zločinaca na junskim izborima u Srbiji, prenosi danas Dojče vele (DW).

 • Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava

  Od 220 rečnih brodova za koje se zna da ih je nemačka vojska potopila u Dunavu na kraju Drugog svetskog rata, neposredno posle rata izvađeno je njih 30, a ostalo je još 183 koje treba izvaditi, rakao je predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.

 • Skupština Kosova sutra bira novu Vladu Skupština Kosova sutra bira novu Vladu

  Sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se glasati o novoj vladi na čelu sa Avdulahom Hotijem biće održana sutra u 11 časova, saopštio je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši.

 • Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je tokom borbe sa epidemijom koronavirusa Vojska Srbije još jednom pokazala da u slučaju krize predstavlja stabilan i pouzdan oslonac svom narodu i državi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side