Juval Noa Harari: Treba da odaberemo između totalitarnog nadzora i građanskog osnaživanja
05.04.2020 Novi Sad

Juval Noa Harari: Treba da odaberemo između totalitarnog nadzora i građanskog osnaživanja

Juval Noa Harari: Treba da odaberemo između totalitarnog nadzora i građanskog osnaživanja Foto: PrtScn
Istoričar Juval Noa Harari izjavio je da će se u doba pandemije donositi vrlo važne odluke, koje će imati ogroman uticaj na naša društva, a ljudi treba da odaberu između totalitarnog nadzora i građanskog osnaživanja.

"Treba da se fokusiramo kako na samu pandemiju, tako i na političku situaciju, jer će u narednih mesec-dva političari donositi veoma važne odluke, dodeljujući milijarde i milijarde dolara i menjajući osnovna pravila tržišta rada i obrazovnog sistema.

Velike odluke biće donete u narednih mesec, dva ili tri i one će, vrlo moguće, obikovati naš svet za narednu deceniju, ili mnogo decenija", rekao je Harari u intervjuu za kanadski CBC radio a prenosi portal Autonomija.

Dodao je da će svet nakon pandemije biti drugačiji.

"Ali, to nije predodređeno. Na nama je da odlučimo. Na primer, treba da odaberemo između totalitarnog nadzora i građanskog osnaživanja. Nadam se da ćemo odabrati građansko osnaživanje, ali to ne mogu da znam", kazao je Harari.

Ocenio je da za sada u svetu nije viđeno mnogo solidarnosti i izrazio nadu da će se to promeniti.

Harari je profesor na Univerzitetu u Jerusalimu, doktorirao je istoriju na Oksfordu i autor je knjiga  "Sapijens, kratka istorija čovečanstva" i "21 lekcija za 21 vek".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side