14.08.2019 | 08:33h ► 15:45h Kruševac

Odloženo suđenje Milutinu Jeličiću Jutki, novo ročište zakazano za 23. septembar

Odloženo suđenje Milutinu Jeličiću Jutki, novo ročište zakazano za 23. septembar Foto: print screen
Suđenje bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, koji je okrivljen za nedozvoljene polne radnje, odloženo je danas jer se na ročištu nisu pojavili Jeličićevi branioci, pravdajući izostanak godišnjim odmorima, a novi termin za glavni pretres je 23. septembar.

Suđenje, koje je odlukom Vrhovnog kasacionog suda iz bruskog Osnovnog suda izmešteno u kruševački Osnovni sud, vodi sudija Aleksandar Kocić koji je na prvom ročištu pred tim sudom rekao da nisu ispunjene sve procesne pretpostavke za održavanje glavnog pretresa te doneo rešenje da se glavni pretres ne održi.

Kocić je pre toga konstatovao da se Jeličićevi branioci, njih četvoro, nisu pojavili na suđenju, da su svoj nedolazak opravdali korišćenjem godišnjeg odmora, dok je jedan branilac otkazao punomoćje.

Na pitanje da li želi da se glavni pretres održi bez prisustva nekog od njegovih branilaca, Jeličić je rekao da ne želi kao i da nije mogao da angažuje drugog branioca jer želi da ga brani neko od ovih, ali da su oni na godišnjem odmoru.

Punomoćnik oštećene Marije Lukić, advokat Borivoje Borović, kazao je pred sudom da je takav stav izbegavanje suđenja i istovremeno ruganje pravdi jer je okrivljeni Jeličić na jednom od ranijih pretresa, kada advokati nisu došli a nisu dostavili validno opravdanje za izostanak, obavešten da u ovom slučaju nije obavezno da ima branioce odnosno da je u takvoj situaciji dužan da sam iznosi odbranu.

Sudija Aleksandar Kocić je kazao da bi, po oceni suda, pravo okrivljenog da ga brane branioci koje je izabrao, a koji su opravdali nedolazak, bilo povređeno.

On je, takođe, upozorio okrivljenog da ako na sledeći glavni pretres branioci ne dođu ili ne angažuje druge branioce, glavni pretres neće biti odložen jer u ovom krivičnom postupku nije obavezno da okrivljeni ima branioca.

Advokat Borivoje Borović novinarima je posle suđenja rekao da je reč o slučaju u kome treba da se sudi u razumnom roku, te da je ovo ipak suđenje u nerazumnom roku, bez obzira na formalna opravdanja o godišnjem odmoru.

"Ne mogu da procenim da li postoji pritisak na ovog sudiju, bilo bi preuranjeno. Videćemo 23. septembra za kada je odložen glavni pretres, kako će dozvoliti procesna prava oštećenoj i punomoćniku, da li će dozvoljavati da se Jutka ispituje na način kako je to ranije bilo u Brusu pa ćemo proceniti o čemu se radi", rekao je Borović.

On je rekao da je siguran da će okrivljeni i dalje pokušati da manipulacijama, uz prećutnu podršku izvršne vlasti, spreči da se donese presuda, dodavši da Marija Lukić zaslužuje da ima presudu kojom će se bahatost lokalnih moćnika iz vlasti konačno zaustaviti i kojom će se sprečiti da se rugaju pravdi.

Borović je prokomentarisao prisustvo predstavnika američke ambasade, koji su suđenje pratili sa ostalim predstavnicima javnosti, kazavši da "ako ovaj slučaj već dobija konotaciju međunarodne podrške onda bi u interesu države bilo da ga završi u razumnom roku i na zakonit način".

Oštećena Marija Lukić kazala je novinarima da je, s obzirom na to da je Jeličić angažovao pet advokatskih kancelarija, očekivala da će današnje ročište održi te da smatra da je reč o šablonskom odlaganju ročišta.

Aktivistkinje Mreže žena Rasinskog okruga, Mreže Žene u crnom i Mreže Žene protiv nasilja okupile su se pred početak suđenja ispred Osnovnog suda u Kruševcu držeći transparente sa natpisima "Radnice su uz Mariju Lukić", "Ne trpim" i "Solidarnost sa žrtvama seksualnog uzmeniravanja".

One su zvižducima propratile prolazak Militina Jeličića, a aplauzom dolazak Marije Lukić.
 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni

  Za mene je sveto pismo potpis koji sam februara stavio na Sporazum s narodom – da pod ovim uslovima nećemo izaći na izbore. Neko će reći da taj sporazum nije dobar, ja mislim suprotno, ali ni to nije važno, važno je da smo se mi na nešto obavezali. Kako mislite da nam ljudi veruju ako slažemo prvu stvar koju smo obećali, kaže Đilas za Novi magazin

 • Katarina Golubović (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu Krušik Katarina Golubović (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu Krušik

  Izvršna direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava - JUKOM Katarina Golubović izjavila je danas da je afera sa hapšenjem uzbunjivača iz Krušika postigla jedan cilj - građanima Srbije je jasno predočeno da će se svako iznošenje informacija strogo kažnjavati pritvorskom kaznom.

 • Ministarstvo kulture: Vatikan izneo korektne stavove povodom služenja katoličke mise u Novom Brdu Ministarstvo kulture: Vatikan izneo korektne stavove povodom služenja katoličke mise u Novom Brdu

  Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je primilo odgovor predsedavajućeg u Papskom savetu za kulturu, kardinala Đanfranka Ravasija, u vezi sa služenjem katoličke mise na ostаcimа prаvoslаvne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, u kom se izražava uveravanje da će "Sveta Stolica učiniti sve da se izbegnu bilo kakve napetosti koje mogu da načine štetu bogatoj hrišćanskoj tradiciji na Balkanu".

 • Sa aerodroma Morava u Кraljevu kreću prve linije za Beč i Solun Sa aerodroma Morava u Кraljevu kreću prve linije za Beč i Solun

  Sa međunarornog aerodroma Morava u Kraljevu od decembra će tri puta nedeljno avioni saobraćati na liniji do Beča, a isto toliko puta sedmično predviđeni su letovi od marta naredne godine na liniji do Soluna, saopštilo je danas Ministarstvo saobraćaja Srbije.

 • Zaključci BSF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu Zaključci BSF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu

  Učesnici Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF) pozvali su Evropsku uniju (EU) da poveća angažman na Zapadnom Balkanu i upozorili da njen kredibilitet može biti doveden u pitanje ako ne ispuni obećanja u procesu proširenja, jedan je od zaključaka danas završenog trodnevnog skupa.

 • CRTA pozvala nadležne da pokrenu postupak protiv Igora Mirovića zbog zloupotrebe javnih resursa CRTA pozvala nadležne da pokrenu postupak protiv Igora Mirovića zbog zloupotrebe javnih resursa

  Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pozvala je danas nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv predsednika Izvršnog veća AP Vojvodine Igora Mirovića koji je u izjavi televiziji N1 priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe.

 • Srpska lista: Predugo traje ćutanje međunarodne zajednice Srpska lista: Predugo traje ćutanje međunarodne zajednice

  Srpska lista smatra da predugo traje ćutanje međunarodnih predstavnika na seriju zapaljivih izjava iz Prištine, koje izazivaju zabrinutost kod svih građana, posebno Srba na Кosovu.

 • U šabačkim selima zajednička akcija meštana i gradske uprave U šabačkim selima zajednička akcija meštana i gradske uprave

  Na teritoriji Šapca u toku su rekonstrukcija gradskih ulica i asfaltiranje seoskih puteva. U Pocerini, radovi su u punom jeku - u Nakučanima je asfaltirana Divič mala, put pored kojeg živi devetoro male dece koja će od sada lakše i brže stizati do škole udaljene tri i po kilometra, a u Zablaću dve male: Simića i Damnjanovića, čija je ukupna dužina više od dva kilometra.

 • Gojković razgovarala s predsednicom parlamenta Ugande Gojković razgovarala s predsednicom parlamenta Ugande

  Predsednice skupština Srbije i Ugande, Maja Gojković i Rebeka Kadaga, ocenile su danas u Beogradu da saradnja dva parlamenta otvara novo poglavlje u odnosima Srbije i Ugande, zasnovano na dobrim istorijskim vezama, saopštio je kabinet predsednice srpskog parlamenta.

 • Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

  Komesar EU za proširenje Johanes Han izrazio je danas "izrazito razočarenje" što vođe EU nisu ispunile svoje obećanje da otvore pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom na njihovom sastanku u Briselu i pozvao ih da razjasne svoj stav.

 • Vesić sadio drveće na Ušću povodom 90. rođendana Zelenila Beograd Vesić sadio drveće na Ušću povodom 90. rođendana Zelenila Beograd

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić učestvovao je danas u akciji sadnje 90 sadnica crnog bora u parku Ušće u susret 90. rođendanu Zelenila-Beograd zajedno sa rukovodstvom i zaposlenima tog preduzeća, saopštilo je danas to javno komunalno preduzeće.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side