JUTA: Ove godine oko milion turista iz Srbije letovaće u inostranstvu
08.08.2017 Beograd

JUTA: Ove godine oko milion turista iz Srbije letovaće u inostranstvu

JUTA: Ove godine oko milion turista iz Srbije letovaće u inostranstvu Foto: pixabay
Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da to udruženje očekuje da ove godine u inostranstvu letuje oko milion srpskih turista, od čega će najveći broj biti u Grčkoj.

On je na konferenciji za novinare rekao da su očekivanja da do kraja letnje sezone broj srpskih turista, koji letuju u organizaciji turističkih agencija, u Grčkoj bude između 650.000 i 700.000, a zajedno s individualnim aranžmanima, oko 950.000 turista.

"Turska je za naše turiste druga destinacija po svom značaju već godinama. Prošle godine su posete bile smanjene zbog terorizma, ali ove godine se stanje normalizuje, i do ovog trenutka je tamo boravilo oko 80.000 naših turista", naveo je Seničić.

Dodao je da se u Turskoj do kraja letnje sezone očekuje oko 100.000 srpskih turista i da su Italija i Španija destinacije koje se godinama "vraćaju" na srpsko tržište.

"U Crnu Goru otputuje možda najveći broj naših putnika posle Grčke, ali većina njih tamo letuje u sopstvenom aranžmanu", rekao je Seničić.

Govoreći o pritužbama srpskih turista za letovanja u inostranstvu, Seničić je rekao da ih ove godine ima oko 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu, ali da "njih 55 odsto nije relevantno".

"Naši turisti se najviše žale na kvalitet smeštaja, higijenu, udaljenost od mora, kvalitet ishrane", naveo je Seničić.

Potpredsednik Upravnog odbora JUTE Milan Lainović rekao je da je najveći problem letnje sezone nedostatak turističkog terminala u Beogradu za polazak autobusa.

"Turistički autobusi polaze sa različitih mesta koja nisu bezbedna za putnike, kao što su različite ulice, autoput, mesta na kojima ne možete kontrolisati ko je sve tu prisutan, pa često dolazi i do krađa", rekao je Lainović.

On je rekao da je parking u bloku 42 na Novom Beogradu koji je do sada korišćen za polazak turističkih autobusa predviđen za izgradnju nove autobuske stanice, pa se ne može više koristiti za turističke autobuse.

"Problem nedostatka turističkog terminala se tiče svih gradova u Srbiji", rekao je Lainović.

On je dodao da turističko stajalište ne mora da bude u centru grada, ali da treba da bude pristupačno gradskom prevozu, da ima osnovne higijenske uslove i da radi po ustaljenim standardima turističkog poslovanja.

Član Upravnog odbora JUTE Vladimir Vlaho rekao je da su ovog leta povećane krađe i dosta se obijaju automobili na plažama.

Dodao je da se srpski turisti žale i na nestašicu vode u pojedinim letovalištima u Grčkoj.

"Nadležni u Grčkoj su nam objasnili da nisu znali za kvarove na vodovodu dok potrošnja vode nije povećana", rekao je Vlaho.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side