Junajted Medija traži od nadležnih državnih organa da hitno otkriju odgovorne za napade na novinare
10.07.2020 Beograd

Junajted Medija traži od nadležnih državnih organa da hitno otkriju odgovorne za napade na novinare

Junajted Medija traži od nadležnih državnih organa da hitno otkriju odgovorne za napade na novinare
Kompanija Junajted Medija (United Media) saopštila je danas da zahteva od nadležnih državnih organa da hitno pronađu i procesuiraju osobe koje su sinoć napale novinara portala Nova.rs Vojislava Milovančevića i razbili mu glavu dok je izveštavao sa protesta u Beogradu, kao i da će o napadima na novinare obavestiti sve međunarodne aktere koji se bave medijskim slobodama i prate situaciju u Srbiji.

Kako je najavljeno, portal Nova.rs, koji posluje u okviru Junajted Medije, dostaviće policiji sve video materijale nastale u vreme kada je Vojislav Milovančević napadnut kod Skupštine Srbije radi lakše identifikacije huligana koji su pokušali da ga spreče da radi svoj posao.

"Pratio sam i snimao šta se dešava na inače mirnom protestu. Video sam neko komešanje u parku kod Skupštine, tada mi je prišla grupa momaka sa kapuljačama. Jedan od njih se, kada je video da snimam, zaleteo ka meni i pitao 'šta snimaš'. Rekao sam mu da sam novinar i onda me je udario, mislim bokserom. Zamahnuo je dva puta i treći put me je pogodio u potiljak i raskrvario mi je glavu", izjavio je Vojislav Milovančević.

Njemu je sinoć u Urgentnom centru ukazana medicinska pomoć.

Kompanija Junajted Medija navodi da je nedopustivo da novinari trpe fizičko nasilje dok obavljaju svoj posao i da je u kriznim situacijama kakvi su protesti posebno važno da ih policija zaštiti od nasilnika.

"Zabrinjava to što smo prethodnih dana svedočili i situacijiama da su se pojedini pripadnici policije našli u ulozi onih koji tuku i vređaju novinare na terenu, uprkos jasnim novinarskim legitimacijama koje su imali", navodi se u saopštenju.

Junajted Medija podseća da je policija preksinoć fizički napala i novinara portala Nova.rs Marka Radonjića i pretila mu privođenjem, iako je rekao da je novinar, o čemu postoji jasan video zapis.

Iste večeri policija je pretukla i novinara Bete Žikicu Stevanovića nakon što im je pokazao novinarsku legitimaciju.

Novinarka portala Nova.rs Milica Božinović je od policajca zadobila udarce pendrekom, pri čemu joj je iz ruke izbijen telefon kojim je snimala proteste, Nataši Latković su pripadnici policije bacilli na zemlju novinarsku legitimaciju koju im je pokazala, dok su ekipama N1 televizije više puta pokušali da zabrane snimanje.

"Novinari i njihovo pravovremeno, profesionalno i istinito izveštavanje su jedini način da građani budu obavešteni a napadu na novinare i nesankcionisanje huligana koji su u tome učestvovali posebno su opasni i šalju lošu poruku da država ne reaguje i da novinare nema ko da zaštiti", navodi se u saopštenju.

Junajted Medija je najavila da će o napadima na novinare svojih televizija i portala obavestiti sve međunarodne organizacije i aktere koji se bave medijskim slobodama i beleže situaciju u Srbiji.

"U prethodnom periodu su mnoga ugrožavanja rada novinara ostala nekažnjena, te je Srbija ove godine zabeležila pad na listi slobode medija. Zato još jednom pozivamo policiju i tužilaštvo da otkriju sve odgovorne za napad na novinare", navodi se u saopštenju kompanije United Media.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side