Jovanović (SzS): Rok Vesiću za autobuse do ponedeljka, ugrožena bezbednost Beograđana
06.09.2019 Beograd

Jovanović (SzS): Rok Vesiću za autobuse do ponedeljka, ugrožena bezbednost Beograđana

Jovanović (SzS): Rok Vesiću za autobuse do ponedeljka, ugrožena bezbednost Beograđana Foto: Beta / Narodna stranka / MO
Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju (SzS) u Skupštini Beograda Nikola Jovanović najavio je danas da će u ponedeljak podneti krivičnu prijavu protiv zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, ako se do tada Grad ne obaveže da će obaviti vanredni tehnički pregled novih autobusa BMC iz Turske.

Ti autobusi su učestvovali u dva udesa, od koji se jedan desio jutros.

"Pitam Vesića da li neko treba da nastrada da bi on uradio ono što mu je posao, umesto što pokazuje grub nemar prema životima građana? Vesić je elementarna nepogoda", ocenio je Jovanović.

Jovanović koji je i potpredednik Narodne stranke, na vanrednoj konferenciji za novinare je rekao da će se krivična prijava odnositi na ugrožvanje bezbednosti građana.

Naveo je da u dva udesa autobusa niko nije stadao, ali je materijalna šteta velika.

Jovanović je rekao da je posle udesa krajem avgusta odbornička grupa SzS čekla da čuje obrazloženje gradske vlasti šta je uzrok, a potom je zatražila vanredni pregled turskih autobusa.

"Da je to urađeno, možda bismo izbegli ovaj današnji incident", rekao je Jovanović.

Rekao je da "izgleda da gradske vlasti žele da okrive vozača", koji je bio za volanom u oba incidenta, međutim postoje indicije da je "najverovatnije u pitanju sistemski kvar, a ne greška vozača".

Po njegovim rečima, u prisustvu tužioca i nadležnog direktora u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd, posle prvog udesa je pregledan snimak na kojem se vidi da vozač ne može da autobus zadrži pod kontrolom.

On je naglasio da ne tvrdi unapred da su svi BMC autobusi turske proizvodnje neispravni, ali je dužnost gradske vlasti da ih pregleda i eliminiše bilo kakav rizik po građane.

Po njegovim rečima, rok da se proizvede naručenih 70 autobusa bio je samo dva meseca, što izaziva sumnju da je tender za njihovu nabavku bio "namešten".

"Pitali smo i ranije da li su možda skinuti sa lagera, jer je predviđeni rok za njihovu proizvodnju bio tako kratak, da li ih je neko vratio i nije hteo da ih preuzme", rekao je Jovanović.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side