Jovanović (SzS): Raspisati tender za otpadne vode, iskoristiti bespovratna sredstva EU
21.01.2020 Beograd

Jovanović (SzS): Raspisati tender za otpadne vode, iskoristiti bespovratna sredstva EU

Jovanović (SzS): Raspisati tender za otpadne vode, iskoristiti bespovratna sredstva EU Foto: Beta / Milan Obradović
Odbornička grupa "Savez za Srbiju" zahteva da se za završetak gradnje glavnog kolektora i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, raspiše tender, kao i da postupak i svi ugovori budu transparentni, jer bi Grad Beograd tako uštedeo stotine miliona evra, izjavio je danas šef te odborničke grupe u Skupštini grada i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

"Podržavamo završetak gradnje interceptora i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, ali se više nikada ne sme dozvoliti da Beograđani i građani Srbije preplaćuju usluge koje se obavljaju za njihov račun, kao što je u proteklom periodu cena spalionice otpada neobjašnjivo skočila sa 200 miliona evra na 1.1 milijardu evra, a projekta metroa sa 2,2 milijarde evra na 4,4 milijarde", rekao je Jovanović.

On je upitao zašto za ovaj projekat nisu obezbeđena bespovratna sredstva EU, koja stoje na raspolaganju za "zelenu ekonomiju" i zaštitu životne sredine, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

"Ko je uradio ocenu, reviziju i tehničku kontrolu projekta? Da li se izdaju uslovi uz strogo poštovanje srpskih zakona o vodi i zaštiti životne sredine, ili se opet prave izuzeća", pitao je Jovanović.

On je pitao i kako je moguće da je bivši gradonačelnik Siniša Mali 2017. godine navodio cenu od 269 miliona evra za ceo projekat, a sada zamenik gradonačelnika Goran Vesić licitira sa 271 miliona evra samo za interceptor i još 400 miliona za fabriku otpadnih voda, što je ukupno čak 671 milion evra.

"Odbornička grupa Savez za Srbiju smatra da se kroz ugovaranje poslova na poštenim tenderima i javnim nabavkama može uštedeti više stotina miliona evra godišnje u Beogradu, koje ćemo, po promeni vlasti, uložiti u ljude i njihove elementarne potrebe, umesto da taj novac završava u privatnim džepovima kroz mito i korupciju", istakao je Jovanović.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side