08.07.2018 Beograd

Jovanović: Pogrešna realizacija pruge Beograd-Budimpešta, Zorana Mihajlović da podnese ostavku

Jovanović: Pogrešna realizacija pruge Beograd-Budimpešta, Zorana Mihajlović da podnese ostavku Foto: prtscr ytb
Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović pozvao je danas ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović da podnese ostavku zbog, kako je naveo, ogromne trajne štete koju nanosi Srbiji baveći se "razvojem i infrastrukturom zemlje".

Jovanović je u pisanoj izjavi ocenio da će "neodgovornost i nekompetentnost ministara u aktuelnoj srpskoj vladi" ostaviti trajne posledice na razvoj zemlje i dodatno zakucati narod u siromaštvo, navodeći kao najnoviji primer ugovor o kreditu od čak 943 miliona evra za samo 108 kilometara pruge između Novog Sada i Subotice.

Zorana Mihajlović potpisala je nedavno u Sofiji komercijalni ugovor za izgradnju treće deonice brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, od Novog Sada do Subotice, vredan 943 miliona evra.

Jovanović je upitao Zoranu Mihajlović da li je urađena studija opravdanosti "takve basnoslovne investicije" i "da li je raspisan tender za izvođenje radova, kao što su to uradili Mađari za svoj deo pruge", te i "da li ima ikakvog smisla da se na jednoj deonici projektuje pruga za brzine od 200 kilometara na sat, kada je u ostatku zemlje prosečna brzina vozova 40 kilometara na sat".

"Zašto nije poslušala mišljenje struke da je između Novog Sada i Subotice dovoljna pruga jednog koloseka za brzine od 140 kilometara na sat? To bi koštalo čak četiri puta manje, a u potpunosti bi odgovaralo potrebama putničkog i robnog prevoza! Da li je reč o kreditu za istu prugu za koju je 19. decembra 2014. godine u intervjuu 'Politici' rekla da će biti potpuno završena sredinom 2017. godine", upitao je Jovanović, koji je i zamenik šefa odborničke grupe "Savez za Srbiju" u Skupštini Beograda.

Najnoviji primer, navodi Jovanović, gde za minimum četiri godine Zorana Mihajlović "promašuje rok završetka radova i plaća ih četiri puta više nego što je bilo neophodno", dokazuje da nije dostojna da se bavi razvojem i infrastrukturom zemlje.

"Jedini častan izlaz je neopoziva ostavka Zorane Mihajlović", rekao je Jovanović.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side