Jovanović: Odbornička grupa Savez za Srbiju traži ostavku Vesića i gradskog arhitekte
18.09.2019 Beograd

Jovanović: Odbornička grupa Savez za Srbiju traži ostavku Vesića i gradskog arhitekte

Jovanović: Odbornička grupa Savez za Srbiju traži ostavku Vesića i gradskog arhitekte Foto: Beta / Luka Filipović
Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović zatražio je danas hitnu ostavku zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i gradskog arhitekete Marka Stojčića i izneo informaciju da će rekonstrukcija Trga Republike na kraju koštati 12 miliona evra, što je pokazatelj korupcije.

Jovanović je na konferenciji za novinare ispred Skupštine grada Beograda rekao da je Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju na osnovu pristupa informacija od javnog značaja zatražio da se odborničkoj grupi dostavi ugovor o angažovanju "Strabaga" koji je angažovan na izvođenju radova na trgu, zatim ugovor sa firmom koja je vršila nadzor na radovima i krajnji račun radova.

On je kazao da, prema nezvaničnim informacijama će rekonstrukcija građane mogla da košta i 12 miliona evra što je jedan od ključnih idikatora da je na delu velika korpucija i brljotina za koju neko mora da odgovara.

"Nigde se ne vidi toliko slom države i gradske uprave koliko na Trgu Republike", rekao je Jovanović i kazao da je neverovatno da jedna gradska uprava nije u stanju da rekonstruiše obični trg.

Kako je naveo, od juče je jasno da je za kompletan slom sistema odgovoran direktno (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić koji umesto da čini da se greške poprave i sistem unapređuje odlučio da pokriva greške ulazi u dalje spinovanje i štiti svoje partijske drugove čime je pokazao da je Srbija partijska država i da je on privatni predsednik.

On je rekao da je zbog "brojnih stvari i brljotina na trgu došlo do kompletnog razvoda gradske uprave i Beograđana i gubitka poverenja u gradsku vlast".

"Mi predlažemo, kao odbornička grupa, da se to poverenje uspostavi, prvo da se momentalno smene zamenik gradonačelnika Vesić i gradski arhitekta Stojšić. Ne može grad da funkcioniše bez gradonačelnika, ne može šarlatan zamenik da vodi Beograd i ne može gradski arhitekta da bude onaj koji je u permanetnom sukobu interesa", rekao je Jovanović.

On je rekao da bi bilo "najzdravije" za Beograd da se izvrši maksimalan uticaj vladajuće partije da se smeni Vesić jer nanosi nenadoknadivu materijalnu i svaku drugu štetu Beograđanima.

Jovanovič je kazao da predsednike Srbije formalno nema ovlašćenja dasmenjuje zamenika gradonačeklniak i arhitekstu ali da je "odavno jasno da se radi o pratijskoj državi i da je da Vesić čovek za prljave poslove koji se ne pita oko glavnih stvari".

 

Savez za Srbiju neće ići na okrugli sto na  FPN, laž je da vlast želi normalizaciju

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju i potrpedsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je danas da Savez neće učestvovati na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka o izbornim uslovima jer ne postoji politička volja vlasti da se normalizuje situacija u Srbiji."Uprkos najavama vlasti da želi da normalizuju situaciju u Srbiji od toga ustvari nema ništa", rekao je Jovanović novinarima u Beogradu.

On je istakao da je "laž" da vlast želi da se situacija vrati u normalu i da zato Narodna stranka ni Savez za Srbiju neće učestvovati na okruglom stolu na sutrašnjem na FPN i neće odustati od najavljenog bojkota izbora koji se održavaju na proleće.

Jovanović je kazao da vlast i dalje širi govor mržnje i da zamenik gradonačelnika Goran Vesić "gotovo svako jutro" na ; Pinku-u govori sa podcenjivanjem i vređa njega i opozicione lidere.

Okrugli sto, šesti po redu, u okviru Dijaloga o izborima 2020. godine biće održan 19. septembra i posvećen je zaštiti i unapređenju biračkog prava, saopštili su ranije organizatori Fondacija za otvoreno društvo i FPN.

Na učešće u dijalogu pozvani su predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima, i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave ovim temama, ali i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac i predstavnici Državnog veća tužilaca.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side