25.03.2019 Beograd

Jovanović: Još nema razumevanja kako se Srbija našla u situaciji da se konfrontira sa svetom

Jovanović: Još nema razumevanja kako se Srbija našla u situaciji da se konfrontira sa svetom Foto: Zoran Raš
Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da su okupljanja u Nišu i Kragujevcu povodom obeležavanja 20 godina od NATO bombardovanja pokazala da ni posle dve decenije ne postoji razumevanje toga kako se Srbija uopšte našla u situaciji da se konfrontira sa celim svetom.

"Kosovska mitomanija koja je dominirala na državnom obeležavanju tog dana, kao i slična ikonografija u Kragujevcu na skupu Vojnog sindikata, nisu ništa drugo nego zajednička poruka da je i dalje živa i snažna politika koja nas je već jednom odvela u pakao", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Jovanović je naveo da nema potrebe da patrijarh srpski Irinej u Nišu govori šta treba da se brani, niti da predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ;priziva nove ratove svojim neodgovornim porukama.

"S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji vodi ovu državu i dalje jednom nogom želi u Evropu, a drugom nogom i dalje stoji na istom onom mestu zbog kojeg smo već jednom platili strašnu cenu stradanja. Nema sreće u nacionalističkom ludilu i laganju samih sebe da ne postoji naša odgovornost za ono što su građani ove zemlje preživeli i čije posledice i danas živimo", naveo je Jovanović, a preneo LDP.

On je kazao da je Srbiji potrebna vlast koja ima snage da reši problem Kosova, da je pomiri sa susedima, da uvede zemlju u Evropsku uniju i NATO.

"Sve ostalo je borba za političke privilegije iza kojih društvo ostaje sve siromašnije i podeljenije, a država luta na marginama savremenog sveta", naveo je Jovanović.

On je kazao da je svet 1999. godine na politiku koja je vođena odgovorio surovim bombardovanjem "i sam gazeći međunarodno pravo i Povelju UN na sličan način kako smo mi to uradili u Srebrenici, koja je bila zaštićena zona UN, zbog čega su stradali civili, žene, deca, stari".

Neverovatna hrabrost policajaca i vojnika, koji su žrtvovali svoje živote da bi branili Srbiju, obavezuje nas da govorimo ne samo o posledicama bombardovanja, već i o uzrocima, koji su nas doveli do rata sa gotovo celim svetom. Posebno je za osudu ćutanje o albanskim žrtvama i stradanju Albanaca, ne samo od bombi NATO-a, već i od, u neuporedivo većoj meri, brojnih zločina raznih paravojnih ili regularnih državnih formacija", naveo je Jovanović.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side