Još tri osobe umrle od posledica infekcije koronavirusom, novozaraženih 579
23.10.2020 | 15:33h ► 19:07h Beograd

Još tri osobe umrle od posledica infekcije koronavirusom, novozaraženih 579

Još tri osobe umrle od posledica infekcije koronavirusom, novozaraženih 579 Foto : Beta/Vlada Srbije/SLOBODAN MILJEVIC
U poslednja 24 sata u Srbiji još tri osobe umrle su od posledica infekcije koronavirusom, čime je ukupan broj umrlih porastao na 786.

Kako je na konferenciji za novinare rekla zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević, u istom periodu prisustvo virusa potvrđeno je kod 579 osoba među testiranim 8.209 osoba.

Hospitalizovano je 530 osoba, a na respiratoma se nalaze 24 pacijenta.

Procenat smrtnosti na današnji dan je 2,06.

Od početka epidemije u Srbiji testirano je 1.271.455 osoba, od kojih je virus potvrđen kod 38.115 osoba. 

 

Kisić Tepavčević: Od svih potvrđenih slučajeva infekcije, 15 odsto je hospitalizovanih

Članica vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je od svih laboratorijski potvrđenih slučajeva infekcije u Srbiji prethodnih dana, oko 15 odsto onih koji su hospitalizovani.

Navodeći da su u poslednjih sedam dana praktično u svim okruzima zabeleženi laboratorijski potvrđeni slučajevi, ona je na konferenciji za novinare Kriznog štaba rekla da su među hospitalizovanima osobe sa srednje teškim i teškim pneumonijama a da je broj pacijenata na respiratorima "prilično" stabilan prethodnih nedelja.

"Trećina od ukupnog broja hospitalizovanih osoba smeštena je u KBC Bežanijska kosa. Poslednjih desetak dana više je ljudi primljeno na lečenje nego što imamo otpuštenih, tako da smo svakog dana u plusu između 20 i 40 bolničkih kreveta", kazala je zamenica direktora Instituta Batut.

Ponovila je da "niko nije zaštićen" od infekcije i dodala da su najrizičnije grupe radno aktivno stanovništvo i mlade osobe.

"Uzor svima treba da budu najstariji koji se najsavesnije ponašaju a i deca se ponašaju odgovorno i savesno o čemu svedoči činjenica da je infekcija u školama sporadična", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Upitana zašto je u martu uvedeno vanredno stanje a danas se ne razmišlja o toj meri iako je broj novoinficiranih na dnevnom nivou znatno veći nego pre sedam meseci, ona je kazala da je prioritet bio da se deluje preventivno, posebno zbog scenarija iz Italije i Španije gde su po njenim rečima, zdravstveni kapaciteti bili premali da pruže pomoć svima kojima je bila neophodna.

"Na početku je ceo svet bio prilično iznenađen intenzitetom aktivnosti virusa. Niko nije bio pripemljen za takvu vrstu bolesti koja se prilično brzo širila. Mi smo restrikcijama uspeli da sačuvamo najstarije do danas a u međuvremenu smo nabavili nove respiratore, testove, izgradili nove laboratorije. Danas imamo veće brojeve u apsolutnom iznosu ali imamo manji broj hospitalizovanih i mnogo veće kapacitete zdravstvenog sistema", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Ocenila je da je stanovništvo danas "mnogo zaštićenije nego u martu" i da postoje "obećavajući" pokazatelji kada je reč o kolektivnom imunitetu ali je i dodala da je prerano bilo šta zaključivati na osnovu pojedinačnih brojeva.

Upitana da li je moguće da se ograničenom broju gledalaca dopusti da prisustvuju utakmicama, ona je kazala da u ovom momentu svako okupljanje predstavlja faktor rizika i da je u narednom periodu važna "samo utakmica sa korona virusom".

 

Četvrtina testiranih u Boru zaražena korona virusom

Od 39 testiranih Borana u poslednjih 24 časa, čak 10 je pozitivno na korona virus, što znači da je u Boru ukupno čak 46 zaraženih, govore podaci Zavoda za javno zdravlje "Timok" iz Zaječara.

Na današnjoj konferenciji za medije ocenjeno je da se epidemiološka situacija pogoršava, što je, prema rečima zdravstvenih radnika, bilo i očekivano.

Epidemiolog u borskom Domu zdravlja Javorka Stankulić, kazala je da je "jasno da se građani ne pridržavaju propisanih mera u cilju zaštite od virusa".

Kako se većinom radi o porodičnim kontaktima, jasno je da se nisu poštovala uputstva pravilne izolacije, koja podrazumeva potpunu izolaciju od članova porodice, a ne samo onu od spoljnog sveta.

Neophodno je da se u slučaju nemogućnosti potpune izolacije, svaka komunikacija sa zaraženim članom porodice obavlja uz nošenje maski i održavanje distance od najmanje metar i po, kazala je  Stankulić.

Prema njenim rečima, starosna granica se pomera te je sada najzastupljenija grupa od 40 do 49 godina i čak šestoro novoobolelih je u ovoj starosnoj dobi.

Dve novoobolele osobe su hospitalizovane, dok su ostale osobe asimptomatske ili sa veoma blagom kliničkom slikom i nalaze se na kućnom lečenju.

autor: TKĐ/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side