Još se ne zna kada će i koliko novca dobiti Petnica
15.09.2013 Valjevo

Još se ne zna kada će i koliko novca dobiti Petnica

Još se ne zna kada će i koliko novca dobiti Petnica Foto: Facebook
Neodgovoran odnos Ministarstva prosvete i nauke u proteklim godinama ozbiljno je ugrozio neke važne segmente rada Istraživačke stanice Petnica, kazao je direktor te institucije Vigor Majić, ističući da se, i pored najava, još ne zna koliko će i kada novca biti izdvojeno za njeno finansiranje.

Naime, ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je sredinom avgustva da je dobila nalog od prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vucica da se "pozabavi" Petnicom, odnosno problemom finansiranja.

Kako je od tada prošlo gotovo mesec dana, na pitanje da li je nešto dogovoreno, Majić kaže:

"Koliko smo nezvanicno obavešteni, neka sredstva su odobrena, ali još uvek nismo dobili ništa, niti znamo da li će se, kada i koliko sredstava usmeriti ka Petnici".

On je ukazao da je, nažalost, neodgovoran odnos Ministarstva prosvete i nauke u proteklih nekoliko godina ozbiljno ugrozio neke važne segmente rada Petnice i da su u Stanici nastojali da to ucine "manje vidljivim" za ucenike i studente koji u nju dolaze.

"Ali šteta je ucinjena. Pre više od godinu dana prekinuli smo nabavku časopisa i obnavljanje knjižnog fonda biblioteke, a to je jedna vrlo važna funkcija svake stručne biblioteke. Petnička naučna biblioteka je jedna od najvećih naučnih biblioteka u Srbiji i esencijalna je u procesu obrazovnog rada u Stanici", kazao je Majić.

Drasticno se štedelo, dodao je on, u nabavci potrošnog materijala i pribora za laboratorije.

"U cilju uštede smo odložili organizovanje gotovo svih programa namenjenih obuci nastavnika, smanjili smo na minimum međunarodnu saradnju i razmenu učenika. Prosle godine smo otkazali gotovo sve jesenje, a ove godine i većinu prolećnih seminara za ucenike...", ukazao je Majić.

On je dodao da se boji da su takvim odnosom države prema njima "doterani do zida" i da se dalje ne može bez bitnog pada u kvalitetu rada i ugrožavanja same bezbednosti dece u Petnici.

"To je linija koju ćemo braniti do poslednje mrve snage", kategoričan je direktor Petnice.

Govoreći o budućem finansiranju Istraživačke stanice, Majić kaže da su oni uradili nekoliko modela i predloga koje su u proteklih nekoliko godina više puta slali Ministarstvu prosvete i nauke. 

Nikakav odgovor, kaže Majić, nikada nisu dobili.

On poručuje da postoje dva tipa sredstava koja se moraju obezbediti. Jedna su nevezana za programe i aktivnosti Istraživacke stanice i namenjena su održavanju objekata i opreme koji su imovina države Srbije. 

"Ako mislimo da taj novoizgrađeni prostor i tu savremenu opremu održavamo u ispravnom stanju, onda se to mora osigurati, servisirati, objekti čuvati i čistiti...To Istraživačka stanica ne može da radi i finansira sama, niti će bilo koji sponzor i donator da se saglasi da svoj novac troši na održavanje imovine države, umesto za programe", naglasio je Majić.

On navodi da je, takođe, i pitanje koliko će država učestvovati u finansiranju programa i aktivnosti Istraživačke stanice.

Prema njegovim rečima, država je izgradila značajno veći i moderniji prostor u Petnici da bi se tamo odvijalo više kvalitetnih programa i da bi se obuhvatio veći broj mladih, pa da je zato logično da učestvuje u delu troškova programa. 

"Uostalom, država je učestvovala svih proteklih 30 godina u finansiranju programa Stanice. Mi ne tražimo da država pokriva sve troškove, već manji deo i spremni smo da se, kao i do sada, na sopstvenu odgovornost borimo za pronalaženje drugih izvora finansijske podrske, a tu, pre svega, mislim na pomoć od strane preduzeća, fondacija i privatnih lica", poručio je direktor.

Međutim, on ističe da taj, manji deo, koji treba država da obezbedi, mora da bude siguran, pouzdan i redovan. 

"Velika je nevolja naše sadašnjosti što je država na glasu, i to krajnje zasluženo, kao nepouzdan i prevrtljiv partner u svakoj vrsti posla", primetio je Majić.

On se osvrnuo i na posetu studenata iz Pariza Petnici, koji će u njoj biti do 18. septembra i istakao da to što dolaze već drugu godinu za redom, pokazuje da su veoma zadovoljni onim što tu nauče.

"Ocekujemo da će se u narednih nekoliko godina ovde pojaviti na redovnim programima obuke i studenti iz Slovenije i SAD. Petnica je na glasu kao veoma kvalitetan i pouzdan partner u organizovanju vrlo složenih i zahtevnih aktivnosti, ali se o tome više govori van Srbije nego u domaćim krugovima", zaključio je Majić.

autor: VPS izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori

  Ponašanje zvanične Srbije prema Crnoj Gori je neprijateljsko, pijemontsko i asimilatorsko. Pritom je garnirano starim istorijskim lažima i obmanama o Crnoj Gori.

 • Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra

  Državni funkcioneri u Srbiji u proseku primaju platu oko 1.000 evra, ali pojedini značajno odskaču od tog proseka, objavljeno je na portalu nova.rs.

 • Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom

  Potpredsednica Stranke slobode i pravde i narodna poslanica Marinika Tepić poručila je danas da se državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova neće baviti policijom, nego će se policija baviti njom.

 • Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu

  Kada se istog dana održavaju lokalni, pokrajinski i republički izbori za organizaciju glasanja zadužena je Republička izborna komisija (RIK) i lokalna samouprava nema nadležnosti, ali je ipak moguće da građanin glasa samo na jednom nivou ukoliko tako odluči, izjavio je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

 • Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot

  Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da vlast nema odgovor na bojkot izbora, koji će je delegitimizovati, jer nije reč samo o procentima izašlih birača i osvojenih glasova, nego i o tome kako će izgledati skupština u kojoj nema nikoga ko zastupa polovinu glasačkog tela Srbije.

 • Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put

  Italijanski ambasador u Beogradu Karlo lo Kašo zahvalio se danas Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na velikodušnoj donaciji medicinske opreme Italiji i istakao da je u krizi epohalnih razmera u interesu svih da se obezbede garancije za budućnost čitave Evrope i zato Italija veruje u integraciju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, podržavajući snažno evropski put Srbije.

 • DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije

  U Srbiji pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića odrasta generacija koja nema pojma o istoriji, piše švajcarski Tagesancajger povodom kandidatura Vojislava Šešelja, Dragana Vasiljkovića i drugih osuđenih ratnih zločinaca na junskim izborima u Srbiji, prenosi danas Dojče vele (DW).

 • Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava

  Od 220 rečnih brodova za koje se zna da ih je nemačka vojska potopila u Dunavu na kraju Drugog svetskog rata, neposredno posle rata izvađeno je njih 30, a ostalo je još 183 koje treba izvaditi, rakao je predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.

 • Skupština Kosova sutra bira novu Vladu Skupština Kosova sutra bira novu Vladu

  Sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se glasati o novoj vladi na čelu sa Avdulahom Hotijem biće održana sutra u 11 časova, saopštio je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši.

 • Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je tokom borbe sa epidemijom koronavirusa Vojska Srbije još jednom pokazala da u slučaju krize predstavlja stabilan i pouzdan oslonac svom narodu i državi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side