Joksimovićeva sa Varheijem o Ekonomsko-investicionom planu
01.10.2020 Beograd

Joksimovićeva sa Varheijem o Ekonomsko-investicionom planu

Joksimovićeva sa Varheijem o Ekonomsko-investicionom planu Foto: PrtScn
Srpska ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović učestvovala je danas na videokonferenciji ministara spoljnih poslova i evropskih integracija iz regiona i evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheija koja je posvećena predstavljanju Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.

Predstavljajući nacrt tog plana koji bi trebalo da bude usvojen sledeće nedelje u EK, a zatim i zajedno sa Izveštajem o napretku predstavljen prilikom posete regionu i Beogradu koja bi trebala da usledi takođe sledeće nedelje, Varheji je još jednom ukazao na značaj koji EU pridaje Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Podvukao je da je ovaj plan pripremljen s namerom da osigura održiv i stabilan razvoj ovog regiona u uslovima snažnog uticaja pandemije COVID-19 na njegov ekonomski i društveni razvoj.

Plan je u okviru nove metodologije pregovora najavljen kao sveobuhvatan podsticajni paket za kredibilniji proces proširenja i pristupanja EU država kandidata i trebalo je da bude objavljen na Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana, koji je održan 6. maja, ali je zbog okolnosti usaglašavanja višegodišnjeg finansijskog okvira EU odložen za jesen.

"Opredeljujući značajna sredstva iz budžeta EU, Evropska unija će pomoći izgradnju ključne regionalne infrastrukture i razvoj privatnog sektora čime će biti podržana intenzivnija ekonomska saradnja i snažnije integrisanje ovog regiona u evropske i globalne privredne tokove i procese", rekla je Joksimovićeva.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 3.10.2020, 05:12h dusanka

    Najstrasnije je to sto se ovim pitanjima bavi osoba koja nije kvalifikovana za to.Ona je izgurala Tanju Miscevic koja se celog zivota bavi Europom i Evropskim integracijama.Samo zato sto je ova clan SNS,a gdja Miscevic nije vec samo profesionalac.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side