Joksimović: Vladavina prava i dijalog ključni kriterijumi za napredak Srbije ka EU
30.09.2020 Beograd

Joksimović: Vladavina prava i dijalog ključni kriterijumi za napredak Srbije ka EU

Joksimović: Vladavina prava i dijalog ključni kriterijumi za napredak Srbije ka EU Foto: prtscr youtube
Ministarka za evropske integracije Srbije, Jadranka Joksimović, danas je sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom razgovarala o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji u kontekstu sadašnjeg nemačkog predsedavanja EU.

Razgovarali su i o predstojećem Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije i o daljem unapređenju bilateralnih odnosa, saopštilo je Ministarstvo.

Šib je potvrdio da se Nemačka u okviru predsedavanja EU zalaže za proces evrointegracije regiona, da je Nemačka čvrsto za saradnju i pomirenje na Zapadnom Balkanu i da podržava Srbiju na putu ka članstvu u EU.

Naveo je da Nemačka i kao predsedavajuća EU prati sprovođenje svih reformi u oblastima od značaja za evropski put Srbije, te da će se, kao i do sada, na osnovu ocena iz Izveštaja o napretku o reformama u oblasti vladavine prava, doneti i odluka o otvaranju novih poglavlja.

Nemački ambasador je izrazio je nadu da će formiranje nove vlade Srbije doprineti ubrzanju sprovođenja reformi u okviru procesa evropske integracije.

Joksimović je ocenila da je Srbija spremno dočekala početak nemačkog predsedavanja EU i da ostaje u potpunosti privržena evropskom putu za koji se opredelila.

"Pored pet spremnih poglavlja za otvaranje, Srbija je u prethodnom periodu ispunila niz aktivnosti, poput revidiranja akcionih planova za ključna poglavlja 23 i 24, usvajanja Medijske strategije u januaru i izrade Akcionog plana za njenu primenu u maju, stupanja na snagu Zakona o sprečavanju korupcije 1. septembra", istakla je ministarka.

Ona je naglasila značaj Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, koji je najavljen za početak oktobra, za koji je izrazila uverenje da će biti "realno koncipiran" i da će obuhvatiti sve što je u prethodnih godinu dana postignuto u reformskom procesu.

Joksimović je najavila da će Srbija prihvatiti preporuke, zasnovane na nespornim činjenicama, po kojima će i buduća vlada koncipirati svoje aktivnosti u pregovorima o članstvu u EU, posebno u ključnim oblastima vladavine prava, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, jer to očekuju i neni građani.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side