06.12.2017 Beograd

Joksimović: Srbija bila spremna za otvaranje tri poglavlja

Joksimović: Srbija bila spremna za otvaranje tri poglavlja Foto:printscr
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kazala je da je Srbija bila spremna za otvaranje najmanje tri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom i dodala da "bi to bilo fer".

Komentarišući odluku ambasadora zemalja članica EU da Srbija u ponedeljak, 11. decembra otvori dva nova poglavlja, umesto tri, Jadranka Joksimović je u intervjuu za sutrašnje izdanje lista "Politika" navela da "se nada i da veruje da to nije usporavanje Srbije na evropskom putu".

"Važno je da nema zastoja u dinamici pregovaračkog procesa, za koji i dalje verujem da može i mora da bude brz", ocenila je Joksimović. 

Ona je rekla da je "bilo normalno" očekivanje da će Srbija otvoriti tri poglavlja nakon pozitivnih izjava o napretku Srbije od predsednika Evropske Komisije Žana Kloda Junker i Visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federike Mogerini.

Upitana o Strategiji Evropske komisije za proširenje, Janković je kazala da je Junker izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao zemlje predvodnice u procesu proširenja i dodala da očekuje da ta činjenica bude reflektovana i u Strategiji koja će biti predstavljena u februaru 2018. godine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 8.12.2017, 08:38h Cune (2)

    Elem, sva poglavlja koja se i zatvore, po definiciji, proglašavaju se samo privremeno zatvorenim, dok svi pregovori ne budu završeni (svako slovo, svaka zapeta, svaka tačka), a onda tek ide ratifikacija u parlamentima svih punopravnim članica EU (27 zemalja ako izđe Ujedinjeno Kraljevstvo iz EU), a u nekima zemljama kao u Belgiji napr. i još nekim zemljama, obavezan referendum i glasanje u još tri parlamenta:, flamanskom, valonskom i grada Brisela (posebna administrativna jedinica). Dala baba 1 d

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side