Joksimović pozdravila poruke EP upućene EK, očekuje finansijsku podršku Srbiji
24.03.2020 Beograd

Joksimović pozdravila poruke EP upućene EK, očekuje finansijsku podršku Srbiji

Joksimović pozdravila poruke EP upućene EK, očekuje finansijsku podršku Srbiji Foto: PrtScn
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović pozdravila je poruke koje su funkcioneri Evropskog parlamenta zajednički uputili komesarima Evropske komisije i kazala da se nada da će EK odgovoriti konkretnim merama i pružiti finansijsku podršku Srbiji i drugima sa Zapadnog Balkana za borbu protiv pandemije korona virusa i za "veliki posao" ekonomsko-socijalnog oporavka od njenih posledica.

U pismu funkcionera EP ukazano da jedino uz punu solidarnost i udruživanjem napora i svih resursa Evrope - članice ali i kandidati i potencijalni kandidati u neposrednom susedstvu, mogu izaći na kraj sa jednim od najvećih izazova u njenoj modernoj istoriji - korona virusom.

"Posebno pozdravljam i naglašavam njihov poziv EК na potrebu da mere koje preduzima EU, posebno postupak odobravanja izvoza medicinske opreme iz Evropske unije, ne smeju da negativno utiču na sposobnost da se i naša i druge države u pregovorima uspešno suprostave pandemiji", kazala je Joksimović, a saopštilo Ministarstvo.

Predsedavajući Odbora EP pozvali su Evropsku komisiju da izvesti Evropski parlament o dodatnim finansijskim merama koje će Evropska komisija doneti za pomoć trećim državama i u tom smislu pre svega o merama za jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema tih država i prevazilaženja društveno-ekonomskih posledica.

Podržavajući aktivnosti koje Evropska komisija preduzima u cilju podrške ovim državama iz sredstava IPA, programa EU i Mehanizma civilne zaštite EU predsedavajući ovih Odbora su podržali predlog da se Fond solidarnosti EU koristi i u slučaju ugrožavanja opšteg javnog zdravlja.

"Posebno značajno je i što su ukazali na potrebu da finansiranje ovakvih mera treba da podrazumeva dodatna sredstva, a ne samo preusmeravanje već postojećih sredstava čime se mogu usporiti reformske i druge aktivnosti koje se sprovode", istakla je Joksimović.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side