Joksimović: Očekujem da krajem juna otvorimo neko poglavlje
22.05.2020 Beograd

Joksimović: Očekujem da krajem juna otvorimo neko poglavlje

Joksimović: Očekujem da krajem juna otvorimo neko poglavlje Foto: pixabay.com
Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je danas da očekuje da će Srbija krajem juna, posle izbora, otvoriti neko poglavlje u pregovorima sa Evropskom unijom.

Ona je, posle potpisivanja amandmana na Sporazum o pomoći Sjedinjenih država Srbiji sa američkim ambasadorom  Entoni Godfrijem u Beogradu, navela  da je uobičajeno da otvaranje poglavlja bude krajem juna.

Joksimović je rekla da je juče telefonom razgovarala sa evropskim komesarom  za proširenje Oliverom Varhejiem.

"On je predložio da se sačini "non pejper", neformalni dokument koji bi pobrojao sve stvari koje se odnose na reforme  vladavine prava, i pozitivne i kašnjenja, i tamo gde ima većih očekivanja, da bi države članice do kraja juna, odnosno do kraja hrvatskog predsedavanja, mogle da se opredele da li će podržati otvaranje nekog poglavlja. Pretpostavljam da bi i Hrvatska volela da ima rezultat svog predsedavanja EU."

Izveštaj Evropske komisije o napretku zemalja kandidata koji utiče i na otvaranje pregovaračkih poglavlja odložen je za jesen zbog pandemije koronavirusa, kada će biti spojen sa velikim ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan koji je komesar Varhelji najavio pre pandemije, podsetila je  Joksimović.

Ona je navela da je Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja (2, 21,14,27 i 28) koja se odnose na slobodu kretanja radnika, transevropske mreže,  transport, životnu sredinu, zaštitu potrošača i javnog zdravlja.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side