05.10.2018 Beograd

Joksimović i Mekalister se složili da su reforme u Srbiji dale rezultat

Joksimović i Mekalister se složili da su reforme u Srbiji dale rezultat Foto: Beta / Milan Obradović
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister složili su se danas da su reforme u Srbiji dale rezultata i da se Srbija potvrdila kao važan i aktivan partner Evropske unije (EU).

Na sastanku u Beogradu Joksimović i Mekalister razgovarali su o ;nacrtu Rezolucije Evropskog Parlamenta i evropskom putu Srbije, ali i o mogućnostima otvaranja novih poglavlja krajem godine.

Joksimović je na sastanku rekla da je Srbija maksimalno posvećena nastavku procesa pristupanja Uniji i sprovođenju reformi koje su potrebne zbog primene evropskih normi i standarda.

Srbija, prema rečima ministarke, očekuje da se tokom austrijskog predsedavanaja Savetom EU otvori "najmanje tri poglavlja" što bi, kako je ukazala, bila potvrda da se napori Srbije u sprovođenju reformi "primećuju i cene".

Posebno je naglasila značaj reformi u poglavljima 23 i 24, ;koja obuhvataju oblast pravosuđa, borbu protiv kriminala i korupcije, manjinska prava i medijske slobode.

Po pitanju Kosova i Metohije, ona je dodala da je Srbija opredeljena za pronalaženje kompromisnog i trajnog rešenja i da je ispunila gotovo sve iz Briselskog sporazuma, za razliku od Prištine, koja ništa nije učinila po pitanju uspostavljanja Zajednice srpskih opština.

Mekalister je rekao da veruje da će poslanici Evropskog parlamenta "značajnom većinom" usvojiti izveštaj o Srbiji, i da će time, još jednom, biti iskazana podrška njenom evropskom putu.

On je naveo da bi ta podrška trebalo da se "valorizuje i otvaranjem novih poglavlja".

Mekalister je potvrdio da veruje u "iskrenu posvećenost Srbije procesu evrointegracija" i dodao da će nastaviti da podržava taj put.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side