Joksimović: Dodatna pomoć dokaz snažne podrške SAD Srbiji na putu ka EU
22.05.2020 Beograd

Joksimović: Dodatna pomoć dokaz snažne podrške SAD Srbiji na putu ka EU

Joksimović: Dodatna pomoć dokaz snažne podrške SAD Srbiji na putu ka EU Foto: Beta / Milan Obradović
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da dodatna američka pomoć od 20,3 miliona dolara predstavlja još jedan dokaz da SAD na aktivan i snažan način podržavaju Srbiju na evropskom putu.

Srbija i SAD danas su u Vladi Srbije potpisali dva amandmana na sporazum o saradnji kojima se obezbeđuju bespovratna sredstva Srbiji od 20,3 miliona dolara za podsticanje privrede i za podršku Srbiji u procesu evropskih integracija kroz jačanje institucija i vladavine prava.

Joksimović je rekla da su SAD jedan od najznačajnijih razvojnih partnera Srbije i da je za Srbiju od izuzetnog značaja da ima što je moguće bolje odnose sa tom zemljom.

Ona je precizirala da su danas odobrena dodatna sredstva od 20,3 miliona dolara nastavak i dodatak sporazuma iz 2010, čime je ukupna bespovratna pomoć SAD Srbiji od 2010. dostigla 145 miliona dolara.

Ta sredstva usmeravaju se na dva nivoa - za jačanje reforme javne uprave, reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i medijsko okruženje i sa druge strane za ekonomski oporavak - lokalni ekomski razvoj, jačanje srednjih, malih i mikro preduzeća, ženskog preduzetništva, konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u proizvodnji voća i povrća, navela je Joksimović.

Prema njenim rečima to su vrlo konkretni projekti koji se sproovode na transparentan način u otvornim procedurama i novac od kojeg direktno građani i privreda na lokalnom nivou imaju značajnu korist.

Joksimović je rekla da pored državnih institucija u ovim programima učestvuje i nevladin sektor.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja