JKS: Građanima nisu potrebni papirni izvodi iz lista nepokretnosti za poslove kod javnih beležnika
24.09.2020 Beograd

JKS: Građanima nisu potrebni papirni izvodi iz lista nepokretnosti za poslove kod javnih beležnika

JKS: Građanima nisu potrebni papirni izvodi iz lista nepokretnosti za poslove kod javnih beležnika Foto: pixabay.com
Javnobeležnička komora Srbije poziva građane da ne traže papirne izvode iz lista nepokretnosti za bilo koji pravni posao koji obavljaju kod javnih beležnika, pošto beležnici imaju uvid u elektronsku bazu podataka preko Pravosudnog informacionog sistema (PIS).

Javni beležnici Srbije od građana i inače ne traže papirne izvode iz lista nepokretnosti kada se kod njih obavlja bilo koji pravni posao u vezi sa prometom nekretnina, već oni uvidom u eKatastar, preko PIS-a, proveravaju status određene nekretnine, što im je službena obaveza.

Podsećamo da je  7. Jula ove godine stupila na snagu Uredba Vlade Srbije o izdavanju izvoda iz lista nepokretnosti, kojom su definisani uslovi pokojima, pored Republičkog geodetskog zavoda,  i javni beležnici i geodetske organizacije mogu na zahtev da izdaju građanima papirne izvode izlistane pokretnosti.

Ovi izvodi se, međutim, kod javnih beležnika izdaju samo kada ih građani traže radi nekog drugog posla koji ne može da bude obavljen kod beležnika.

Javni beležnici izdaju izvode iz lista nepokretnosti u skladu sa Uredbom o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda. Prema toj Uredbi, javni beležnik izvod izdaje tako što putem aplikacije koju obezbeđuje Ministarstvo pravde, preuzima podatke iz centralnog registra katastra nepokretnosti i odštampani istovetni vizuelni prikaz tih podataka, koji sadrži označenje datuma ažurnosti tih podataka, overava svojeručnim potpisom i pečatom.

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side