21.08.2017 Beograd

Jevremović: Povlačenje službenika ambasade iz Skoplja ishitren potez

Jevremović: Povlačenje službenika ambasade iz Skoplja ishitren potez Foto: print screen
Nekadašnji ambasador Beograda u Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović smatra da je povlačenje službenike ambasade i ambasadorke iz Skoplja na hitne konsultacije u Beograd ishitren potez, koji u diplomatskim praksama drugih zemalja postoji samo kao poslenje sredstvo.

"U diplomatskoj praksi drugih zemalja ovo bi bilo poslednje sredstvo. Iza toga ostaju vojna sredstva. U ovom slučaju se, na sreću, ne radi o tome. Ovo jeste pomalo prenagljen potez za koji mislim da u Srbiji ima i unutrašnje političku dimeziju", navodi Jevremović.

Jevremović podseća da se zatezanje na relaciji Skoplje – Beograd događa u trenutku političke diskusije koja je u Srbiji otvorena nakon što je predsednik države Aleksandar Vučić pozvao na "unutrašnji dijalog o Kosovu".

"Shodno tome, rekao bih da nama predstoji dinamičnija i kreativnija politika prema Kosovu. Moguće je da se sada na neki način pokušava da se zaoštri problem pred neki korak ka popuštanju. To u političkoj i diplomatskoj praksi nije neuobičajeno. Ali što se tiče odnosa prema Makedoni, ovaj potez mi se čini prejak", navodi Jevremović.

Pavle Jevremović ne veruje da je moguća bitna promena makedonskog stava prema pitanju Kosova, koje je Skoplje kao nezavisnu državu priznalo 2008. godine. U tom smislu malo je verovatno i da će Makedonija uskratiti Kosovu podršku za prijem u Unesko.

"Jedna stvar je očigledna i jasna. To je da u Makedoniji živi značajna, da kažemo grupacija, više ne možemo reći da je to samo manjina albanskog stanovništva. O tom stanovništu Makedonija mora da vodi računa", ocenjuje Jevremović.

Mogućnost prekidanja diplomatskih odnosa između dve države Jevremović isključuje. Podseća da je ekonomski, politički i socijalno Makedonija veoma važan partner Srbije. Takođe, podvlači da bi Srbija trebalo da pokaže fleksibilnost prema Makedoniji s obzirom na unutrašnje politička i međunarodna pitanja sa kojima se ta država suočava.

autor: MIM izvor: Radio Slobodna Evropa
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw