17.04.2018 Beograd

Jerkov u Skupštini: Šešelj je ratni zločinac, evo prvo meni razbij njušku

Jerkov u Skupštini: Šešelj je ratni zločinac, evo prvo meni razbij njušku Foto: Novi magazin/SA
Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov pitala je danas na sednici Skupštine Srbije kada će lideru radikala Vojislavu Šešelju koji je pred Haškim tribunalom osuđen za ratni zločin, biti oduzet mandat, što je naišlo na reagovanje radikala i dobacivanja, pa je i određena pauza od 15 minuta kako bi se "strasti smirile".

Ona je predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković pitala kada će biti primenjen član 88. Zakona o izboru narodnih poslanika, u kome se navodi da poslaniku prestaje mandat pre vremena ako je sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora u trajanju najmanje od šest meseci.

"Ratni zločinac Vojislav Šešelj je prošle srede pravosnažnom sudskom odlukom osuđen kaznom zatvora od 10 godina. Tom čoveku nije mesto u Skupštini. Sramota je da osuđeni ratni zločinac predastavlja građane Srbije, a da ne pričam kako je to za one ljude koji su bili žrtve njegove politke", rekla je Jerkov.

Ona je kazala i da zna da SNS njegove zločine "ne doživljava strašno ozbiljnim", ta da su ga oni i podržavali dok je činio te zločine i dodala da je negiranje ratnih zločina "samo po sebi problematično".

Pošto joj je dok je govorila dobacivao šef poslaničke grupe SNS i predsednik Administrativnog odbora Asleksandar Martinović ona ga je "zamolila" da "simpatije" prema Šešelju sačuva za vreme kada se možda vrati u stranku kod njega i da joj sada ne dobacuje.

Ona je pitala i da li će biti zaštićeni poslanici DS kojima je Šešelj pretio i osvrnula se na navode Šešelja da će "razbiti njuške" svakom ko kaže da je ratni zločinac.

"Mi iz DS kažemo da je ratni zločinac i evo može da krene od mene da počne", rekla je Jerkov, a u sali su bili poslanici SRS, ali ne i lider radikala koji je otišao ubrzo pošto je na početku rada govorio na sednici.

Predsedavajući sednicom Đorđe Milićević rekao je Jerkov da treba da poštuje dostojanstvo svih i napomenuo da to ko će sedeti u skupštini "ne odlučujete vi, već građani na izborima".

U odbranu Šešelja potom je stao i poslanik vladajuće Narodne seljačke stranke Marijan Rističević koji je rekao da se mora objasniti Jerkov razlika između osuđenog i osuđivanog i kazao da je Šešelj osuđivan i da je izdržao izrečenu kaznu.

On je zatražio i da mu se dostavi spisak 25 ubijenih Hrvata, koliko je nedavno ustvrdio poslanik DS-a Tomislav Žigmanov, i da mu se dostave informacije da li se to desilo ili ne.

Poslanik SRS Nemanja Šarović rekao je Jerkov da u Srbiji nije bilo ratnih sukoba pa da ne može biti ni ratnih zločina i da presudu Haškog tribunala kojom je Šešelj osuđen na deset godina zatvora može "okačiti mačku o rep".

"Ako vam se ne sedi u Skupštini ne morate sedeti i onako ništa pametno ne možemo čuti od vas. Za razliku od vas SRS je izašao samostalno na izbore i narod je znao za lažnu optužnicu pritiv Šešelja i dobili smo poverenje od građana. Sve što se pripisuje Vojislavu Šešelju i SRS kao zločin nas čini ponosnim. Niti tu ima zločina niti je bilo ko proteren, niti je bilo ko ubijen, sve lažete", istakao je Šarović.

Potom je poslanik DS Radoslav Milojičić rekao "da je sreće da Šešelj nikada nije ni ušao u politiku", te da on i Socijalistička partija Srbije nisu bili na vlasti ne bi imali ratove, bombardovanja, ni žrtve.

Potom je došlo do žamora u sali i dobacivanja, a predsednica parlamenta Maja Gojković koja je tada preuzela predsedavanje sednicom odredila je pauzu od 15 minuta.

Posle pauze sednica je nastavljena raspravom o amandmanima na Predlog zakona o planskom sistemu Srbije.

Međunarodni sud u Hagu 11. aprila je pravosnažno osudio Šešelja na 10 godina zatvora zbog podsticanja i počinjena progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992. godine.

Presudom je konstatovano da je Šešelj kaznu već odslužio, jer je u pritvoru u Hagu bio od 2003. do 2014. godine. Šešelj je na privremenoj slobodi u Srbiji od novembra 2014.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije

  Na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu biće predstavljena knjiga kojom se objašnjava uloga srpskih intelektualaca u stvaranju jugoslovenske države. Doktorsku disertaciju Branka Prpa je odbranila 1996, a zašto je više od dve decenije odbijala da knjigu “uzme u ruke”, objašnjava u razgovoru sa Nadeždom Gaće i Jelkom Jovanović

 • Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila

  U manjim sredinama se, sa većim brojem neobrazovanih ljudi, u priličnoj meri zadržao “stid od ludila”, a to je verovatno i snažnija emocija nego “strah od ludila”. Uverio sam se da veliki broj ljudi ne razlikuje nijanse između lečenja oboljenja kao što je shizofrenija, depresivni poremećaj, anksioznost ili situaciona kriza. Za njih je sve to isto, nešto “strašno i beznadežno”, kaže, između ostalog, u razgovoru za Novi magazin Igor Radosavljević

 • Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi

  Rezultati opštih izbora u BiH održanih proteklog vikenda i konsultativnog referenduma u Makedoniji povodom Prespanskog dogovora Atine i Skoplja o pristupanju NATO-u i EU pod novim imenom – Republika Severna Makedonija – otvorili su nanovo krizna žarišta u regionu, uveren je Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative

 • Savez za Srbiju organizovao u Nišu tribinu i protestnu šetnju Savez za Srbiju organizovao u Nišu tribinu i protestnu šetnju

  Nekoliko stotina Nišlija okupilo se na tribini koju je Savez za Srbiju (SzS) organizovao danas na platou ispred Tržnog centra "Kalča" u Nišu.

 • Haradinaj: Kosovo deo globalne koalicije u borbi protiv terorizma Haradinaj: Kosovo deo globalne koalicije u borbi protiv terorizma

  Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je danas da je Kosovo deo globalne koalicije u borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizma, koju predvode SAD, saopšteno je iz Vlade Kosova.

 • Hrkalović s ambasadorima Belorusije i Azerbejdžana o Kosovu i Interpolu Hrkalović s ambasadorima Belorusije i Azerbejdžana o Kosovu i Interpolu

  Eventualni prijem Kosova u članstvo Interpola bio bi suprotan procedurama i pravilima ove međunarodne policijske organizacije, rekla je danas državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović u razgovorima s ambasadorima Belorusije Valerijem Briljevom i Azerbejdžana Eldarom Hasanovim.

 • Kabinet Ane Brnabić: Problem sa Guglom tehnički, a ne politički Kabinet Ane Brnabić: Problem sa Guglom tehnički, a ne politički

  Kabinet predsednice Vlade Srbije saopštio je danas, povodom informacija da je kompanija Gugl (Google) stavila Srbiju na "crnu listu", da su iz te firme dobijena "čvrsta uveravanja" da je reč o "tehničkom, a ne političkom, finansijskom ili pravnom problemu".

 • Srpska lista: Zapaljena kuća srpskih povratnika u Belom Polju kod Peći Srpska lista: Zapaljena kuća srpskih povratnika u Belom Polju kod Peći

  Srpska lista osudila je večeras paljenje kuće povratničke porodice Kostić u selu Belo Polje kod Peći i pozvala predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da "konačno počnu da rade svoj, posao i da zaštite Srbe i obezbede funkcionisanje vladavine prava na ovim prostorima".

 • MUP: Hapšenje zbog paljenja njive koje je izazvalo sudar na autoputu MUP: Hapšenje zbog paljenja njive koje je izazvalo sudar na autoputu

  Kragujevačka policija uhapsili je S.Đ. (1951) iz Batočine zbog sumnje da je zapalio nisko rastinje na njivama i time izazvao požar čiji dim je izazvao lančani sudar u kojoj je jedna osoba poginula, a četiri su lakše povređene.

 • SAD će nastaviti da podržava BSK SAD će nastaviti da podržava BSK

  Ambasada SAD u Prištini saopštila je da će nastaviti da podržavaju Bezbednosne snage Kosova (BSK) i nakon usvajanja u prvom čitanju tri zakona koji se odnose na BSK i zahtevaju "disciplinovan i transparentan proces transformacije".

 • Tražioca azila iz Irana na silu izbacili iz kampa u Krnjači Tražioca azila iz Irana na silu izbacili iz kampa u Krnjači

  Direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila (APC) Radoš Đurović izjavio je danas da su službenici Komesarijata za izbeglice i migracije nezakonito uskratili jednom migrantu iz Irana pristup prihvatnom centru u Krnjači kod Beograda kao i da su protiv njega koristili fizičku silu, a da lokalna policija nije želela da interveniše uz objašnjenje da nije nadležna.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side