Jeremić u UN: Vakcina mora biti jednako dostupna svima
22.09.2020 Beograd

Jeremić u UN: Vakcina mora biti jednako dostupna svima

Jeremić u UN: Vakcina mora biti jednako dostupna svima Foto: Medija centar Beograd
Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas u Ujedinjenim nacijama (UN) da će stabilizacija globalnih prilika u velikoj meri zavisti od toga da li će pouzdana vakcina protiv koronavirusa, koja se može očekivati sredinom 2021. godine, biti jednako dostupna čitavom čovečanstvu.

"Virusom korona je zaraženo gotovo 30 miliona ljudi, a već ih je više od milion umrlo širom sveta. U istoriji medicine nijedna vakcina koja je okončala neku pandemiju nije stvorena za manje od četiri godine, dok istraživanje vakcine protiv bolesti kovid-19 traje tek mesecima. Čak i ako se taj rok svede na dve godine, vakcinu ne možemo očekivati pre sredine 2021. godine", rekao je Jeremić.

Jeremić boravi u Njujorku, gde je kao bivši predsednik Generalne skupštine UN u okviru godišnjeg zasedanja ove organizacije održao govor na panelu "Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija", inicijative koju čine predsednici i generalni direktori najvećih međunarodnih kompanija.

"Poznato je da su vakcine proizvedene u nekim državama već dovedene u pitanje zbog nepoštovanja uobičajenih standarda i protokola", dodao je Jeremić.

Jeremić je predložio da se multinacionalne korporacije okupljene u Globalnom dogovoru UN udruže i iskoriste svoj kolektivni uticaj kako bi se omogućilo da vakcina bude pravično distribuirana čitavom čovečanstvu.

"U ovom trenutku niko, osim nekoliko privatnih kompanija i filantropa, ne radi na tome", rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da bi članice Globalnog dogovora trebalo da podstaknu farmaceutsku industriju da se dogovori o strukturi cene vakcine, tako da siromašne zemlje ne budu u podređenom položaju u odnosu na razvijeni deo sveta.

"Takođe bi trebalo podstaći velike farmaceutske kompanije, koje su uključene u ovu UN inicijativu, da se dogovore o načinu angažovanja sa vladama širom sveta, kako bi distribucija vakcine bila vođena isključivo interesom javnog zdravlja, odnosno da stvore zajednički front i insistiraju da prednost bude data rizičnim grupama širom sveta, poput zdravstvenih i socijalnih radnika. To bi sigurno smanjilo broj zaraženih i umrlih, i skratilo trajanje pandemije kada vakcina bude napravljena", rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da bi Globalni dogovor trebalo da podstakne i uspostavljanje zajedničkih standarda, koji su etički, nepristrasni i u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

"Sada je, nažalost, u toku prebacivanje odgovornosti, međusobno optuživanje i sebično ponašanje. To je tužna stvarnost današnjice", rekao je Jeremić.

Jeremić se zauzeo za jaču ulogu javno-privatnog partnerstva u razvoju i distribuciji vakcine širom sveta.

"To je još važnije kada se ima u vidu 'vakcinaški nacionalizam' i žestoka konkurencija među državama, praćena međusobnim optužbama i političkim pritiscima na farmaceutske kompanije da idu prečicom, zahtevajući od njih rezultate nerealnom brzinom", zaključio je Jeremić.

Globalni dogovor UN je dobrovoljna inicijativa koja uključuje lidere najvećih svetskih kompanija, ali i akademskih institucija, civilnog društva, gradova i sindikata posvećenih poštovanju 17 univerzalnih principa iz oblasti ljudskih i radnih prava, ravnopravnog ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i borbe protiv korupcije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side