Jeremić: Srbija je Belorusija Balkana
28.09.2020 Beograd

Jeremić: Srbija je Belorusija Balkana

Jeremić: Srbija je Belorusija Balkana Foto: PrntScr / You Tube
Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je Srbija "jednopartijska država u kojoj više nema demokratskog poretka" i uporedio situaciju u Srbiji sa situacijom u Belorusiji.


"Srbija je danas u očima demokratskog sveta balkanska Belorusija. Mi smo, nažalost, jednopartijska država, i to nije preterivanje. SNS je, po broju članova, verovali ili ne, najveća stranka u Evropi", rekao je Jeremić u diskusiji "Doprinos privatnog sektora održivom razvoju u EU i državama kandidatima za članstvo u EU u jugoistočnoj Evropi".

Kako se navodi u saopštenju te stranke, Jeremić je rekao da međunarodno priznate organizacije koje prate stanje demokratije širom sveta, Srbiju više ne svrstavaju u države sa demokratskim poretkom i podsetio da je "Fridom haus" Srbiju svrstao u red "delimično slobodnih država" i označio je kao "hibridni režim", prvi put od 2000. godine i okončanja vlasti Slobodana Miloševića.

On je dodao da stranka predsednika Srbije Aleksandra Vučića ima 730.000 članova, što znači da je svaki deseti stanovnik Srbije sa pravom glasa član te partije, a da je na drugom mestu u Evropi nemački CDU kancelarke Angele Merkel, koji ima oko 400.000 članova.

Prema njegovim rečima, u Srbiji vlast kontroliše sve, kao i privatni sektor, i ocenio da sa takvom vlašću ne postoji "ni najmanja mogućnost da do 2030. godine dostigne ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija", čije bi ispunjenje značilo dobrobit za sve građane.

"Nadu bi moglo da predstavlja angažovanje investitora iz Evropske unije, SAD i Kine - tako što bi u Srbiji poslovali u skladu sa dostizanjem ciljeva održivog razvoja, dakle u skladu sa opštim normama koje se podrazumevaju u njihovim domaćim jurisdikcijama. Spoljni diplomatski uticaj na poboljšanje pravila poslovanja u Srbiji bi takođe mogao biti od pomoći", rekao je on.

Diskusija je održana video konferencijskom vezom, a organizovao je prestižni američki Centar "Kozmetski", u saradnji sa Univerzitetom Teksas u Ostinu.

Pored Jeremića, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN, na konferenciji o situaciji na Zapadnom Balkanu učestvovali su i predstavnici UN, profesori univerziteta u Bostonu i Atini, kao i ambasadorka Crne Gore u UN Milica Pejanović Đurišić, ambasador Hrvatske u SAD Pjer Šimunović, kao i gradonačelnik Tirane Erion Veliaj.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side