12.02.2019 Beograd

Jeremić: Parlament više ne postoji, Vučić mora da odgovori na zahteve naroda

Jeremić: Parlament više ne postoji, Vučić mora da odgovori na zahteve naroda Foto: print screen
Predsednik Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju Vuk Jeremić izjavio je danas da parlament više ne postoji kao legitimni organ i da na zahteve Sporazuma sa narodom mora da odgovori predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

"Opozicija se više neće vraćati u parlament. Ta priča je gotova - nema više parlamenta. To je sada jedna igraonica SNS-a i njegovih satelita u kojoj govore cirkuzanti. Nema više skrivanja iza Martinovića (Aleksandar), Šešelja (Vojislav), Čanka (Nenad), Čede Jovanovića - to je gotovo. Na zahteve naroda i opozicije mora da odgovori Vučić", rekao je Jeremić televiziji Naša.

Jeremić je naveo da situacija u Srbiji više nikada neće biti ista, jer se narod probudio posle sedam godina ponižavanja i nepravde, što prema njegovim rečima jasno potvrđuju protesti koji se šire Srbijom.

Ponovio je da je od relativno kredibilnog izvora obavešten da je Vučić pokušao da ostvari kontakt sa opozicijom, ali da je izabrao da ne poveruje u to jer nije mogao potpuno da potvrdi istinitost informacije.

"Tu informaciju sam preventivno izneo u javnost. Nema dogovora sa režimom. Potpisan je sporazum sa narodom i nema kompromisa", istakao je Jeremić.

Jeremić je ocenio da će za promenu vlasti biti potrebno vreme, ali da će se promena dogoditi brže nego što se na prvi pogled čini.

"Kada bi Vučić bio normalan, trebalo bi dosta vremena, ali srećom, trebaće manje", rekao je Jeremić.

Povodom najave funkcionerke SNS-a Stanislave Pak Stanković da će naprednjaci sledeće nedelje odlučivati o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, Jeremić je rekao da to najbolje pokazuje koliko je režim u panici.

"Stanislava Pak Stanković je kao saradnica Tomislava Nikolića bila izložena blaćenju u medijima kada je Nikolić hteo da se ponovo kandiduje za predsednika. Ako ona sada daje izjave, to je jasan signal da je režim u tolikoj panici da mu je potrebna podrška sa svih strana, pa i onih koje su nekada ponižavali", rekao je on.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da će Savez pojačati kontakte sa međunarodnom zajednicom i da je Brisel prva prestonica koju su posetili on i jedan od osnivača SZS Dragan Đilas.

"Tokom februara i marta posetićemo i druge prestonice uticajnih država sveta. Međunarodna zajednica je u Savezu za Srbiju dobila novog kredibilnog i neizbežnog sagovornika", dodao je Jeremić.

 

Veselinović: Sporazum sa narodom ponudićemo građanima na potpisivanje u subotu

Potpisnici "Sporazuma sa narodom" odlučili su da taj dokument ponude građanima na potpisivanje u subotu, u Beogradu tokom protestne šetnje "Jedan od pet miliona", izjavio je danas jedan od osnivača Saveza za Srbiju i predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović.

Veselinović je za agenciju Beta kazao da će "Sporazum sa narodom", nakon Beograda ponuditi i građanima u drugim gradovima. ;"Udružena opozicija se ovim dokumentom obavezela na sedam ključnih tačaka kojima se garantuje promena sistema, a ne samo vlasti. To je ono što nudimo građanima, a oni će svojim potpisom u subotu, ali i nakon toga, moći da 'overe' Sporazum i da nas kontrolišu u njegovom sprovođenju", rekao je Veselinović posle ;današnjeg sastanka potpisnika "Sporazuma sa narodom".

On je podsetio da su do sada 34 opozicione političke organizacije potpisale "Sporazum sa narodom", kao i pojedini opozicioni narodni poslanici, te da se sada čeka saglasnost građana kako bi se formirao jedinstveni front opozicije i naroda i povela "beskompromisna borba ne samo za smenu režima Aleksandra Vučića, već za vraćanje slobode i demokratije u Srbiju".

"Niko iz opozicije se ne sme više šaliti sa narodom, nemamo prava na greške, toga smo svesni i spremni smo da prihvatimo svaki sud javnosti", poručio je Veselinović.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side