25.03.2019 Beograd

Jeremić: Neki u EU ozbiljno greše podrškom čvrstorukašima na Balkanu

Jeremić: Neki u EU ozbiljno greše podrškom čvrstorukašima na Balkanu Foto: prtscr ytb
Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u intervjuu italijanskom listu "Republika" (La Repubblica) da neki evropski lideri "ozbiljno greše" jer se, kako je rekao, "nadaju da će čvrstorukaši na Balkanu održati stabilnost u regionu dok ponovo ne bude spremnosti za prijem balkanskih država u Evropsku uniju".

"Situacija se ne može zamrznuti. Društvo je kao bicikl, ne može da stoji u mestu, mora da se kreće - ili u pravom ili u pogrešnom smeru. Nažalost, Srbija i Balkan se trenutno kreću u pogrešnom smeru", rekao je Jeremić, za koga "Republika" navodi da je lider srpske opozicije.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN rekao je i da Evropska unija "ignoriše istorijsku lekciju sa Balkana" i izrazio bojazan da će se napetosti nastaviti."Nadam se da vlade članica EU koje žele integraciju Balkana razumeju koliko je opasan nastavak urušavanja demokratskih vrednosti.

Mnogo je lakše rušiti nego graditi, i za svaki mesec razaranja demokratije biće potrebna najmanje dva meseca za njen oporavak", rekao je Jeremić, prenela je Narodna stranka.

On je ocenio da je Italija važan partner Srbije i da je glas Italije bitan, te da bi zbog toga bilo značajno kada bi italijanska vlada počela da o situaciji u Srbiji govori "onako kakva ona zaista jeste".

"Hoćemo da izgradimo evropsko društvo u Srbiji, i nadam se da će nam Italija u tome pomoći", rekao je Jeremić.

Na pitanje da li se boji nasilnih rešenja u Srbiji, Jeremić je odgovorio da se ništa ne može isključiti, jer je srpska vlada neodgovorna i dodao da je nasilje "moguće ukoliko ga isprovocira aktuelna vlast".

"Vlast je u Beogradu počela da organizuje demonstracije svojih sledbenika nasuprot demonstracija protivnika vlasti, čime se stvara velika opasnost od građanskin sukoba", ocenio je predsednik Narodne stranke.

Upitan koliko su opasne trenutne tenzije u Srbiji, Jeremić je odgovorio da je situacija veoma zabrinjavajuća i da se demokratski standardi "strmoglavo urušavaju".

On je dodao da se 19 godina posle pada Slobodana Miloševića s vlasti, Srbija "nažalost nalazi u sličnoj situaciji" i ocenio da bi svet trebalo da bude zabrinut zbog toga.

"Aleksandar Vučić je bio ministar informisanja u Miloševićevoj vladi, odnosno čovek zadužen za režimsku propagandu. Sadašnja vladajuća koalicija u Srbiji je suštinski ista kao i tada. Način na koji se Vučićev režim ponaša je veoma sličan Miloševićevom – zatvaranje nepodobnih medija, pretnje i napadi na političke protivnike i kontrola pravosuđa", naveo je Jeremić.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side