25.06.2018 Beograd

Jeremić: Franko nije bio dragi gost kod Adenauera i Branta

Jeremić: Franko nije bio dragi gost kod Adenauera i Branta Foto: Medija centar
Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da vlast u Srbiji sistematski razara sve institucije i da je naprednjačka većina u skupštini verovatno jedina parlamentarna većina u svetu koja vrši opstrukciju rada te institucije podnošenjem stotina besmislenih amandmana na zakone kako bi opoziciji uskratila vreme za raspravu.

"Režim (predsednik Srbije i SNS) Aleksandra Vučića potpuno kontroliše i pravosuđe, tako da je izvršna vlast stavila pod svoju šapu i zakonodavnu i sudsku vlast, a na delu je i gotovo potpuna kontrola medija", rekao je Jeremić na predstavljanju izveštaja Naprednog kluba o stanju demokratije i medija u Srbiji na engleskom jeziku, organizovanom za dopisnike stranih medija.

Jeremić je istakao da je opoziciji gotovo nemoguće da se pojavi u programima gledanih televizija, uključujući i Javni servis RTS, koji plaćaju svi građani, dok se istovremeno protiv opozicionara za koje vlast proceni da predstavljaju opasnost vode najprljavije moguće kampanje, odnosno "tepih bombardovanje u kojem nema pravila niti etičkih crvenih linija".

On je naveo da, nažalost, za takvu politiku predsednika Aleksandra Vučića postoji razumevanje u nekim uticajnim zapadnim državama, koje odobravaju nedemokratski način vladavine u Srbiji, jer pogrešno smatraju da se tako održava stabilnost.

"Stabilnost je održavao i španski diktator Fransisko Franko, ali njega nisu primali kao dragog gosta Konrad Adenauer i Vili Brant", ocenio je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić rekao je da je Vučićeva vlast kontroliše medije i tako što osniva paradžavne tabloide preko kojih napada opoziciju.

"Bez slobodnih medija nije moguće zamisliti demokratiju i dugoročnu stabilnost", rekao je Antić.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side