24.05.2019 Novi Sad

Jelena Kleut: Vlast duboko zarila šape u medije u Srbiji

Jelena Kleut: Vlast duboko zarila šape u medije u Srbiji Foto: Medija centar
Profesorica Jelena Kleut sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu izjavila je danas da je vlast u Srbiji "zarila švoje šape duboko u medijsku scenu", kao i da nije optimista kada je u pitanju primena nove Medijske strategije.

"Vlast je zarila svoje šape duboko u medijsku scenu. Oni žive od kontrole koju imaju nad medijima. To je belodano i stvari treba nazvati pravim imenom", kazala je Jelena Kleut na Međunarodnoj naučnoj konferenciji "Mediji između proklamovanog i prakse" na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Ona je podsetila da je jedna od osnovnih ideja Medijske strategije iz 2011. godine bila da država "mora da izađe iz vlasništva u medijima" i dodala da je danas situacija takva da danas imamo "više države u medijima nego pre proklamovanog izlaska".

"Formalno, država je uglavnom izašla iz vlasništva u medijima, ali suštinski nije. A sada imamo i novi nivo ulaska države u medije, preko državne kompanije Telekom koja ulazi u vlasništvo nad medijima, što predstavlja uticaj države na medije na drugi način", kazala je Jelena Kleut.

Ona je kritikovala akademsku zajednicu jer, kako je rekla, "ne učestvuje dovoljno u izradi medijskih ekspertiza", već te ekspertize "znatno češće idu iz medijske zajednice ka akademskoj, umesto da bude obrnuto".

Kleut je navela da je bila članica Radne grupe za izradu nacrta nove Medijske strategije, ali je kazala da "nije optimista kada je u pitanju primena strategije, jer će se uvek naći neko ko će da krši zakone", kao što danas postoji "cela paralelna fantomska struktura, koja zloupotrebljava princip projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa".

Komentarišući inicijativu da se u Srbiji formira fond za finansiranje neprofitnih medija, ona je kazala da ne treba sumnjati da bi Srpska napredna stranka i "njeni sateliti" napravili "šumu nevladinih organizacija", koje bi potom dobijale novac iz tog fonda, kao što sada mediji bliski vlastima dobijaju novac na konkursima za projektno sufinansiranje koje raspisuju lokalne samouprave.

Profesorica novinarstva sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Marina Mučalo kazala je da se ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju na medijskoj sceni "ništa nije promenilo nabolje".

Ona je navela da je veliki problem u Hrvatskoj činjenica da je protiv oko 1.300 novinara podneta krivična prijava za uvredu, klevetu i sramoćenje.

Kao poseban paradoks istakla je činjenicu da je Hrvatska radio-televizija (HRT) podnela čak 35 tužbi protiv sopstvenih uposlenika, što je oštro kritikovala i Evropska novinarska federacija (EFJ).

Marina Mučalo je navela da HRT kroz pretplatu na mesečnom nivou "prikupi 14 miliona evra", što je, kako je kazala, "veoma respektabilna cifra s kojom bi ta medijska kuća morala izgledati daleko bolje nego što izgleda".

Ona se založila za jačanje neprofitnih medija, kao i za otvaranje novih medija, malih start ap projekata, a pogotovo ako su i na engleskom jeziku.

Međunarodnu naučnu konferenciju "Mediji i javne politike – između proklamovanog i prakse" organizovao je Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, uz podršku Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji.

Konferencija je deo projekta "Uloga medija u normalizaciji odnosa na Zapadnom Balkanu" i održava se od 2013. godine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Bastać: Referendum ima legitimitet, izašlo više od 10 odsto građana Bastać: Referendum ima legitimitet, izašlo više od 10 odsto građana

  Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać rekao je danas da održano izjašnjavanje građana o radovima na toj opštini ima legitmitet jer je izašlo više od deset odsto građana.

 • Intervju Milivoj Bešlin: Istorijsku istinu ne bi trebalo da utvrđuje sud Intervju Milivoj Bešlin: Istorijsku istinu ne bi trebalo da utvrđuje sud

  "Svedočim pred Višim sudom u Valjevu. Tužiteljka se žalila na rešenje o rehabilitaciji. Sudija je korektan i profesionalan. Iako me satima ispituje, često i na okolnosti koje nisu relevantne ili se meni tako čini, trudi se da pokaže širinu. Advokat predlagača Kalabićeve rehabilitacije u jednom trenutku me pita mislim li zaista da su svedoci 1945. pred Državnom komisijom mogli da se sećaju šta se dogodilo dve ili tri godine ranije", istoričar Milivoj Bešlin počinje priču o svom svedočenju u procesu za rehabilitaciju Nikole Kalabića.

 • Majka i dete poginuli na Bežanijskoj kosi Majka i dete poginuli na Bežanijskoj kosi

  U stanu na Bežanijskoj kosi oko 8.20 časova je izbio požar, a poginuli su majka i dete.

 • Mala matura - rešenja testa iz srpskog jezika Mala matura - rešenja testa iz srpskog jezika

  Testom iz srpskog jezika počela je mala matura, koja će trajati do srede, 19. juna.

 • Danas i sutra nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom Danas i sutra nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom

  Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas i sutra biti nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, uz 20 do 30 litara kiše u kratkom periodu, grad i olujni vetar.

 • Jovanović: Bojkot svih skupština u Beogradu, SNS reaguje samo na pritisak Jovanović: Bojkot svih skupština u Beogradu, SNS reaguje samo na pritisak

  Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović pozvao je danas sve odbornike opozicije da u skladu sa Sporazumom sa narodom bojkotuju rad svih skupština beogradskih opština, jer vlast SNS-a ne reaguje na argumentovanu kritiku, nego samo na pritisak.

 • Vučić: Izbori krajem marta ili početkom aprila, biće to najteži izbori Vučić: Izbori krajem marta ili početkom aprila, biće to najteži izbori

  Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da će parlamentarni izbori biti održani verovatno krajem marta ili početkom aprila naredne godine i ocenio da će biti "najteži" izbori jer će kako je naveo "mnogi želeti da Srbija više ne bude suverena i samostalna zemlja" dok drugi "hoće da pljačkaju još više".

 • Dragan Janjić: Uticaj fotografije sve značajniji Dragan Janjić: Uticaj fotografije sve značajniji

  Novinska agencija Beta je, kao i 15 proteklih godina, i ove dodelila nagrade najboljim fotografima i njihovim ostvarenjima.

 • Amfilohije: Vučić je izdajnik, izdaće Kosovo Amfilohije: Vučić je izdajnik, izdaće Kosovo

  Mitropolit crnogorsko primorski SPC Amfilohije optužio je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "izdajnik", jer "svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo".

 • Jeremić: Zakon o nauci podstiče najbolje da odu Jeremić: Zakon o nauci podstiče najbolje da odu

  Narodna stranka upozorila je danas da će izmene Zakona o nauci i istraživanju podstaći najškolovanije ljude koje Srbija ima da napuste zemlju i svojim znanjem doprinesu razvoju drugih država, koje u njihovo obrazovanje nisu ništa uložile.

 • Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918. Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918.

  Predsednik Lige socijadelmokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je činjenica da je posle 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) postala imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) i založio se za "ispravljanje istorijske nepravde" i za vraćanje oduzete imovine.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side