Jedan od pet miliona: Rektorka tražila prekid blokade, odbili smo zahtev
15.09.2019 Beograd

Jedan od pet miliona: Rektorka tražila prekid blokade, odbili smo zahtev

Jedan od pet miliona: Rektorka tražila prekid blokade, odbili smo zahtev Foto: Beta / Milan Obradović
Mila Jovanović iz udruženja "Jedan od pet miliona" izjavila je da su se predstavnici udruženja sastali danas sa rektorkom Univerziteta u Beogradu Ivankom Popović, prorektorom i studentom prorektorom koji su došli sa zahtevima da se blokada Rektorata prekine.

Jovanović je novinarima ispred Rek orata rekla da su oni te zahteve odbili i pozvali građane da se sutra u 8 ujutru okupe ispred Rektorata, kako bi zajedno sprečili zaposlene da uđu u tu instituciju.

Ona je rekla da pregovora neće biti sve dok Univerzitet u Beogradu ne promeni zvanično saopštenje kolegijuma u kome se pominje da je u rektoratu "došlo do nekih nesuglasica između grupe studenata i druge grupe kao i da je došlo do mogućeg nasilja".

"Oni u saopštenju nisu kazali da su ti ljudi nasrnuli na dva studenta, a jednog pretukli. Tražimo da univerzitet osudi sve događaje koji su se desili u petak (kada je počela blokada rektorata i došlo do sukoba)", kazala je ona.

Jovanović je zatražila da Kolegijum Rektorata podrži studente koji blokiraju instituciju i dodala da studenti ne napadaju, već štite.

Jovanović je pozvala sve profesore da dođu i podrže okupljene studente.

Ispred rekotorata večeras se okupio manji broj građana koji su došli da daju podršku predstavnicima udruženja "Jedan od pet miliona" koji Rektorat drže u blokadi od petka.

Kolegijum Rektorata saopštio je u subotu uveče da ne odobrava neovlašćeni boravak bilo kojih lica van radnog vremena, kao i najavu onemogućavanja redovnih aktivnosti u Rektoratu.

"Mišljenja smo da ovakav način izražavanja stavova nije primeren akademskoj zajednici i da je grubo zloupotrebljena otvorenost Rektorata. Rektorski kolegijum neće dozvoliti sprečavanje normalnog rada Rektorata i u slučaju potrebe će preduzeti sve odgovarajuće pravne mere", navodi se u saopštenju Kolegijuma.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side