20.07.2019 | 19:33h ► 22:23h Beograd

Kucanjem na vrata Rektorata učesnici protesta završili današnju šetnju

Kucanjem na vrata Rektorata učesnici protesta završili današnju šetnju Foto: Beta / Luka Filipović / MO
Učesnici protesta Jedan od pet miliona danas su ispred Rektorata pokucali na vrata te ustanove da bi je, kako su objasnili organizatori, "probudili da bude odgovorna".

Ispred zgrade Rektorata je i završena 33. protestna šetnja, a organizatori su pozvali građane da se i naredne subote priključe protestu.

Šetnjom do Rektorata, učesnici protesta imali su za cilj da ukažu na "ugrožavanje dostojanstva Univerziteta i afere s plagiranim diplomama i doktoratima".

 

Učesnici protesta poručili Vučiću da mu neće proći pokušaj podele građana

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" poručili su večeras u Beogradu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da mu pokušaj podele građana "neće proći".

Kako je istaknuto, protest je posvećen svim građanima.

Profesor Oliver Tošković rekao je da Vučić pokušava da "podeli i posvađa građane" i da je "sve što kaže manipulacija".

"Ironija je da su po njemu lažna elita oni koji imaju prave diplome, a ne grupa oko njega čije poreklo diploma tražimo da se utvrdi", rekao je Tošković.

On je naglasio da "sve lažne diplome moraju da se ponište", i da one ne smeju da ostanu "ni kada Vučić ode".

"Pobuna je jedino što imamo, jer pokazuje da ne mogu da rade šta god žele", kazao je Tošković.

Glumac Branislav Lečić rekao je da je elita "stanje duha" i onaj ko je spreman da privatno podredi javnom dobru, a ne onaj ko laže i krade.

Prema njegovim rečima vlast želi da građani "ćute kao mule i pristaju na njihove laži jer su okupirali medije".

"To neće proći. Ovo je častan narod koji se borio za slobodu", rekao je Lečić.

On je naglasio da se "vatra protesta neće ugasiti" već da će se "istrajati do pobede".

"Pobedićemo jer ne može da ostane ovaj nakazni sistem naprednjačko-nazadne kamarile i Aleksandra Vučića", rekao je Lečić navodeći da će se pobeda desiti ako se istraje.

Protestna šetnja krenula je ka Rektoratu.

 

 

Građani propitivali opozicionare na 29. protestu Jedan od pet miliona u Kragujevcu

Na 29. protestu "Jedan od pet miliona" u Kragujevcu predstavnici opozicionih partija odgovarali su na pitanja građana u vezi sa bojkotom izbora, "čišćenjem partijskih redova", kao i vizijom razvoja Kragujevca posle promene aktuelne vlasti.

Na Đačkom trgu ispred gimnazije građani su postavljali pitanja predstavnicima Narodne stranke, Stranke slobode i pravde (SSP), Šumadijske regije-Pokreta slobodnih građana (PSG) i Demokratske stranke (DS).

Iz Narodne stranke su poručili da opozicione partije "nemaju više kredita" da ne ispune obećanja koja su dali građanima.

"Mi ćemo kao stranka insistirati da ono što je potpisano u Sporazumu sa narodom bude poštovano do kraja. Kada je u pitanju bojkot izbora jasno je navedeno da ukoliko ne budu ispunjeni osnovni uslovi za izlazak na te izbore - oni moraju biti bojkotovani" rekao je Ratko Kastratović iz Narodne stranke.

Bojan Stojadinović iz PSG-a je rekao da do predstojećih izbora neće biti promene izbornih uslova, jer kako je dodao, oni na vlasti "neće da prepuste svoje i bogaćenje svojih partija, prijatelja, rođaka i kriminalnih klanova".

"Mi možemo ovu vlast da smenimo ili na ulici ili na izborima. Moje mišljenje je - i na izborima i na ulici", rekao je Stojadinović i dodao da i za jedan i za drugi slučaj "treba da nas bude mnogo više".

Obrad Turković iz ŠP-a je rekao da je aktuelni gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić ima "manjak ambicija" i naveo da je od 2012. do danas urađeno "samo 600 metara autoputa preko Nikšićkog brda", dok je za vreme njegovog prethodnika "izgrađeno 20 kilometara autoputa do Batočine".

"Ako se neko ne trudi da dovede novi model Fijata u Kragujevac - to je manjak ambicija. Znači, Kragujevac ne zaslužuje nekog ko nema ambiciju da ovaj grad bude prvi u Srbiji", rekao je Turković i naveo da ga "lično pogađa" što izgleda da vlast sada ima ambiciju da grad bude 170. u Srbiji.

Iz Šumadijske regije su rekli da je jedan od zadataka SNS-a da uništi lokalnu samoupravu, kao i da se o svim ozbiljnim poslovima odlučuje u dva centra u Srbiji, i da su oni "u jednoj porodici".

"Posle ovih moraće da se kompletno gradi sistem lokalne samouprave", rekao je Bojan Stojadinović iz Šumadijske regije-Pokreta slobodnih građana.

U Narodnoj stranci su naveli da je posle prvog zadatka - "rušenja mafijaškog režima u Srbiji", među prioritetima da se u Kragujevcu raspiše javni konkurs za projektno sufinansiranje medija.

Posle toga bi sledila transparentnost trošenja budžetskog novca kroz stavljanje na internet softvera koji bi u realnom vremenu prikazivao "do detalja" potrošnju budžeta.

Olivera Ilić iz Demokratske stranke je rekla da kada se napravi šteta u kulturi i socijalnoj politici, nema novca da se to nadoknadi.

"U poslednjih pet godina Kragujevac više nema ni taj sistem usluga socijalne zaštite koji je razvijala lokalna samouprava. Vi sada imate privatna preduzeća koja pružaju te usluge umesto da to bude usluga socijalne zaštite", rekla je Ilić.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side