Jedan od pet miliona: Nema stajanja do promene vlasti
07.12.2019 | 18:15h ► 19:53h Beograd

Jedan od pet miliona: Nema stajanja do promene vlasti

Jedan od pet miliona: Nema stajanja do promene vlasti Foto: Beta / Emil Vas
Protest Jedan od pet miliona koji je počeo večeras u centru Beograda, za razliku od ranije nije prijavljen policiji jer na prethodnom okupljanju napadnut jedan od organizatora Srđan Marković, a policija se tim povodom nije oglasila.

Večerašnji protest je, kako je još naveo organizator, prvi skup u drugoj godini demonstracija započetih krajem prošle godine, posle napada na lidera Levice Borka Stefanovića u Kruševcu.

"Prošlo je godinu dana protesta i borbe za promenu vlasti i sistema koji je ta vlast uzurpirala. Ne stajemo sve do ispunjenja zajedničkog cilja – zato Plato", navedeno je u pozivu na 53. protest po redu na trgu ispred Filozofskog fakulteta.

Kao govornici najavljeni su Marinika Tepić, po rečima organizatora " žena koja je sebi nacrtala metu na čelu ukazajući na jednu od najvećih afera koja je izašla na videlo za ovih godinu dana, aferu "Krušik" i advokat Vladimir Gajić, zastupnik uzbunjivača Alesandra Obradovića koji je i otvorio taj slučaj.

Takođe su najavljeni psiholog Žarko Trebješanin i jedan od organizatora protesta Tea Vukadinović.

Prošle subote, Srđan Marković iz organizacije protesta rekao da ga je napao isti čovek koji je to već jednom uradio i stalno ga prati na protestima.

On je naveo da je napad prijavio policijskoj stanici, kao i da predsednik države Aleksandar Vučić svojim izjavama pravi mete od organizatora protesta.


 

Uspeli smo u najvažnijem - oslobodili smo ljude straha

Organizatori i učesnici protesta Jedan od pet miliona krenuli su u protestnu šetnju centralnim beogradskim ulicama, prvu u drugoj godini protestnih skupova subotom, a prethodno su na Platou ispred Filozofskog fakulteta poručili da su u proteklih godinu dana uspeli u onom što je najvažnije - oslobodili su ljude straha.

"Svako ko je makar jednom šetao u ovom grada može da bude ponosan. Meni je naročita čast što baš večeras mogu da budem sa vama", poručila je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić za koju su organizatori protesta kazali da je sebi nacrtala metu govoreći o aferi "Krušik"

Prema njenim rečima, ovakvi skupovi nisu samo protest već i borba za normalan život za svakog čoveka kako bi se država vratila građanima.

Psiholog Žarko Trebješanin rekao je da "nema druge nego da se svim nenasilnim i demokratskim sredstvima borimo za istinske izbore da bi se izgradila pravna država i oslobodili kulta vođe".

"Sedimo na buretu baruta, a vlast raspiruje strasti", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, protivnici vlasti i opozicija ne smeju na niske udarce i nasilje da odgovaraju na isti način jer bi to "samo uvećalo zlo".

Trebješanin je rekao da je ova vlast uspešna u proizvodnji nasilja i afera i nije slučajno što uništava obrazovanje i zatire kulturu.

"Jurišnici Srpske napredne stranke se utrkuju u ruganju časnim ljudima koji su se usudili da kažu nešto protiv vlasti", kazao je on.

Advokat Vladimir Gajić koji zastupa uhapšenog uzbunjivača iz "Krušika" Aleksandra Obradovića, rekao je da ne postoji nijedan dokaz protiv njega i da je "na čelu tužilaštva poltron mnogih vlasti Zagorka Dolovac".

"Sve koji su osramotili svoju profesiju treba 'najuriti' posle promene vlasti", istakao je on.

Gajić je kazao da je Obradović "heroj našeg vremena" i da će uskoro izaći iz kućnog pritvora.

"Ni korak nazad, oduprimo se mafiji - tako se branio Staljingrad", naglasio je Gajić.

Na čelu protestne povorke je transparent sa natpisom "Bojkot" ispod kojeg je potpis Jedan od pet miliona, a primetno je da na ulicama Beograda nema uniformisane policije koja bi pratila protest.

Organizatori protesta ranije su saopštili da okupljanje neće biti prijavljeno policiji, jer je prošle subote napadnut aktivista Srđan Marković, a policija nije reagovala povodom tog slučaja.

 

Protest ispred RTS-a, poziv učesnicima da se upute ka Skupštini

Učesnici protesta Jedan od pet miliona postavili su večeras u Beogradu iznad ulaznih vrata Radio televizije Srbije natpis "Odbor Srpske napredne stranke - RTS".

Jedan od organizatora protesta Valentina Reković rekla je da su na ulazna vrata RTS-a zalepljene i naslovne strane dnevnih listova koji bi trebalo da izveštavaju istinito ali to ne čine.

Ona je rekla da je direktor i glavni i odgovorni urednik RTS-a Dragan Bujošević danas "najvredniji radnik" tog odbora SNS-a.

Organizatori protesta pozvali su okupljene da krenu prema Skupštini, kako su rekli "da pokucaju na njena vrata i vide da li ona još radi".


Metež na protestu ispred ulaza u Skupštinu

Učesnici protesta Jedan od pet miliona uspeli su večeras da dođu do glavnog ulaza Doma Narodne skupštine Srbije u čemu je pokušala da ih spreči grupa ljudi u civilu pa je došlo do žestokog guranja.

Na povike demonstranata da pokažu legitimacije, neki iz grupe koja je stajala pred vratima Skupštine odgovorili su da su policija.

Okupljeni su skandirali "Ustanak" i "Gotov je" a među njima je u prvom redu bio lider Dveri Boško Obradović.

Prostor kod ulaznih vrata Skupštine potpuno je bio ispunjen učesnicima protesta koji su dovikivali ljudima na vratima da li "čuvaju (predsednicu Skupštine Srbije) Maju Gojković.

Posle kratkog meteža, učesnici protesta počeli su da se razilaze, a prethodno su grupi na vratima poručili: "Oslobodili smo Rektorat, oslobodićemo i Skupštinu".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side