Janković: Zavladala je atmosfera nerazumevanja
01.11.2019 Beograd

Janković: Zavladala je atmosfera nerazumevanja

Janković: Zavladala je atmosfera nerazumevanja Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da je dijalogom u Srbiji zavladala atmosfera nerazumevanja.

"Često vodimo dijalog, a da se ne slušamo", kazala je Janković na konferenciji "Dijalogom na korak bliže građanima i građankama" u Beogradu.

Ona je navela da organi javne vlasti uvek treba da posmatraju stvari i "iz drugog ugla" jer "građani kažu da se ne čuju dovoljno i da njihova rešenja nisu dovoljno prepoznata".

Janković je citirala pisca Borislava Pekića da "retorika ubeđuje, a dijalog saznaje".

"Verujem da želimo da živimo u društvu gde će se čuti naš glas i poštovati ljudska prava", rekla je poverenica Janković.

Govoreći o Zakonu o udruženjima, Janković je ocenila da je deset godina, od kada je donet taj zakon, period kada se treba osvrnuti i videti šta je dobro i šta su problemi tog zakona.

"Nevladine organizacije su prirodni partner povereniku", rekla je Janković o svom radu i dodala da će sledeće godine biti deset godina institucije poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak ocenio je da je reformski proces u Srbiji pokazao da kao "društvo sazrevamo", ali "ono što kao društvo moramo ponovo da naučimo je da vodimo dijalog".

Bošnjak je najavio da će danas biti sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova o mogućnosti da civilni eksperti budu deo mirovnih misija EU, UN-a i OEBS-a.

Generalna direktorka Beogradske otvorene škole (BOŠ) Vesna Đukić kazala je da BOŠ više od 25 godina koliko postoji, podstiče dijalog.

"Želja nam je i da u budućnosti radimo na jačanju demokratskog društva u Srbiji", poručila je Đukić.

Konferencija "Dijalogom na korak bliže građanima i građankama" treba da promoviše i podstakne dijalog predstavnika organa državne uprave, civilnog društva i građana o mehanizmima i praksi uključivanja građana u odlučivanje, ali i kako da reforme budu razumljivije građanima.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side