Janković: Svaki peti poslodavac ne zna da je diskriminacija zabranjena
19.01.2020 Beograd

Janković: Svaki peti poslodavac ne zna da je diskriminacija zabranjena

Janković: Svaki peti poslodavac ne zna da je diskriminacija zabranjena Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je istraživanje pokazalo da postoji visoka saglasnost da je diskriminacija najprisutnija na tržištu rada..

Prema njenim rečima, o tome su se u anketi složili i poslodavci i zaposleni i nezaposleni, ali je sa druge strane dve trećine ispitanika izjavilo da nije imalo takvo iskustvo.

Janković je gostujući u jutarnjem programu RTS rekla da je "istraživanje pokazalo i da svaki peti poslodavac ne zna da je diskriminacija zabranjena, i da moraju da jednako tretiraju sve, kako prilikom postupka zapošljavanja tako i tokom čitavog radnog procesa". Ona je dodala da najveći broj pritužbi i prijava za diskriminaciju podnose žene koje su najčešće žrtve.

"Jedini mogući način da rešavamo probleme je da se oni prijavljuju. Istraživanje je pokazalo da žene teže napreduju, da je veliki problem i da diskriminaciju može da izazove pripadnost sindikalnim organizacijama, bračni i porodični status i kao i starosna granica", kazala je Janković i dodala da se 90 odsto preporuka koje je dala kao poverenica za zaštitu ravnopravnosti poštovalo.

Ona je navela da je izveštaj o diskriminaciji predat parlamentu, kojem su date preporuke i za promenu određenih propisa, ukoliko je potrebno, za smanjenje diskriminacije.

Janković je dodala i da mnogi ne znaju da je diskriminacija zabranjena i kažnjiva.

"Ministarstvu trgovine smo dali preporuku da se ne radi nedeljom u trgovinama, u kojima inače radi oko 70 posto žena. To nije povezano sa diskriminacijom ali ima veze sa unapređenjem ravnopravnosti", kazala je Janković.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side