13.03.2018 Beograd

Janković: PSG će raditi na jačanju saveza sa beogradskih izbora

Janković: PSG će raditi na jačanju saveza sa beogradskih izbora Foto: Beta, AP / Branislav Božić
Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je danas da je cilj PSG da ojača savez napravljen za nedavne beogradske izbore, i da s novim opozicionim organizacijama, grupama i pojedincima iz cele Srbije ponudi alternativu za "put države posle Aleksandra Vučića".

Janković je na konferenciji za novinare rekao da su demokratski opredeljeni birači na marotvskim izborima u Beogradu "stavili tačku na epohu izneverenih očekivanja" i "stvorili novu političku scenu".

Ocenio je da tu "scenu" čine Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije - s jedne strane, a s druge su PSG i političke organizacije demokratske građanske orijentacije koje su prošle cenzus. U to je ubrojao okupljene oko Dragana Đilasa, Narodnu stranku i organizaciju oko Aleksandra Šapića.

"Nova politička scena je šansa i obaveza da opozicija konačno prestane da se bavi sobom i počne da se bavi Srbijom - okončanjem despotskog režima i demokratizacijom države i društva... Naš cilj je da ojačamo savez s beogradskih izbora novim opozicionim organizacijama, grupama i pojedincima demokratske orijentacije iz cele Srbije, bez ideje o liderstvu, već iskrenim udruživanjem kako bismo ponudili alternativu za put države posle Vučića", dodao je on.

U saopštenju PSG se navodi da je Janković rekao da su beogradski izbori pokazali da predsednik SNS Aleksandar Vučić i njegova lista "nemaju veliku suštinsku podršku" jer su pobedu ostvarili "uz veliku krađu, medijski linč i kupovinu glasova".

"Ono što imaju je do detalja razrađena piramidalna šemu nasilja i matematičke, odnosno spekulativne pobede na izborima", naveo je Janković.

Dodao je da će odbornička grupa PSG u Skupštini Beograda pokušati da bude najbolja i da građanima pokaže kako bi mogao da izgleda Beograd i Srbija kada ne bi bili vođeni "kriminalno-šizofrenom politikom", već kada bi se gradile institucije, vrednosti, prosvećeno društvo koje poštuje različitosti, bez nasilja i konfliktne atmosfere, a suzbijali kriminal i korupcija.

"Spremamo se za naredne izbore, jer je pretpostavka da će parlamentarni biti raspisani do kraja ove godine, kako bi se iskoristio i poslednji prostor i vreme u kom Evropa i svet žmure na kršenje demokratije i svih prava u Srbiji. Ne možemo isključiti mogućnost bojkota, ali to je poslednja opcija koja dolazi u obzir ukoliko izborni uslovi ne budu bili iole prihvatljivi", rekao je Janković.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side