Janković: Pravilno vaspitanje glavno da bi dece postala odgovorni ljudi
20.11.2019 Beograd

Janković: Pravilno vaspitanje glavno da bi dece postala odgovorni ljudi

Janković: Pravilno vaspitanje glavno da bi dece postala odgovorni ljudi Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Poverenica Sebije za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković izjavila je danas, povodom Svetskog dana deteta, da "nema tih strategija i zakona koji mogu biti efikasni, ukoliko pre svega pravilnim vaspitanjem ne omogućimo našoj deci da postanu odgovorni ljudi".

Samo tada deca "neće pristajati na diskriminaciju, vređanje, omalovažavanje i isključivanje drugačijih ili siromašnih", prenela je reči poverenice njena preš-služba.

Janković je rekla da se "sve veće imovinske razlike u našem društvu, kao i agresivan ton koji je poprimila svakodnevna komunikacija, preslikavaju i na decu, pa smo došli do toga da u školama širom Srbije 'gaseri' maltretiraju 'fušere' čiji roditelji nemaju novca da ih oblače u 'firmirane patike' i trenerke".

"Moramo najozbiljnije shvatiti da je odgovornost za takvu situaciju na nama samima, mnoge stvari se mogu značajno pomeriti na bolje samo promenom načina razmišljanja, uz minimalna materijalna ulaganja", rekla je poverenica.

Janković je navela kako se mogućnosti savremena tehnologije koriste za ponižavanje: deca jedna drugoj "skeniraju etikete da provere ko nosi original, a ko jeftinu kopiju" i potom to dele na društvenim mrežama.

A "od toga kakva će nam deca biti zavisi budućnost svih nas", rekla je ona.

Sve institucije, mediji i pojedinci moraju se voditi najboljim interesima dece i sarađivati na najodgovornijem zadatku: "da deca imaju pravo na detinjstvo, na razumevanje, na jednake uslove za obrazovanje, zdrav i kvalitetan život".

"Naš najveći izazov je da im te uslove zaista obezbedimo i da budemo tome posvećeni svih 365 dana godišnje. Nakon 30 godina od usvajanja Кonvencije UN o pravima deteta, vidimo napredak na mnogim poljima zaštite prava deteta, a ipak mnoga deca i dalje žive u riziku od siromaštva, zanemarivanja, porodičnog i vršnjačkog nasilja", rekla je Janković.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side