25.05.2018 Beograd

Janković (OEBS): Nova medijska strategija Srbije mora predvideti troškove

Janković (OEBS): Nova medijska strategija Srbije mora predvideti troškove Foto: Media Centar Beograd
Šefica Odeljenja Misije OEBS u Sriji za medije, Gordana Janković izjavila je danas u Beogradu da nova medijska strategija Srbije (do 2023.) mora da bude u skladu s Uredbom o planskom sistemu Srbije, koja zahteva izračunavanje troškova sprovođenja strategije, i dodala da je prethodni nacrt povučen i zbog toga što njije bio usklađen s tom Uredbom.

Ona je na skupu o novoj medijskoj strategiji, priređenom u Skupštini Srbije, najavila da OEBS u izradi ove strategfije neće biti samo posmatrač (monitor), već posrednik u izradi (facilitator) i da će insistirati na transparentnosti i otvorenosti procesa i izrazila očekivanje da će se novinarska i medijska udruženja u narednih nekoliko nedelja dogovoriti s premijerkom Anom Brnabić o procesu i radnoj grupi za izradu te strategije.

Janković je dodala da vlast očekuje da se strategija napravi do kraja godine, kako bi se reflektovala na izveštaj Evropske komisije.

Predstavnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Tamara Filipović rekla je da je medijski pluralizam ugrožen, naročito na lokalnom nivou, gde je prema njenim rečimo došlo do "partijske privatizacije" medija, da su novinari ekonomski i bezbednosno ugroženi i da država treba da bude korektiv tržišta koji će omogućiti pluralizam, bez diskriminacije nekoga zbog uređivačke politike.

"Novinari su sve slabije plaćeni, njihov ekonomski položaj je sve lošiji, uglavnom rade na ugovore o honorarnom radu, plate su niske i kasne", rekla je Filipović.

Dodala je da država ne sme da se meša u sistem samoregulacije i da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) treba da postoji, ali da je potrebna njegova reorganizacija.

Filipović je rekla treba ići u pravcu nezavisnosti finansiranja javnih servisa i odvajanja uredničke od upravljačke funkcije u tim medijima.

Predstavnica Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Tanja Maksić rekla je rekla je da je pitanje sufinansiranja medija veoma važno za strategiju, za koje se godišnje izdvaja oko dve milijarde dinara iz budžeta, ali da su konkursi za sufinansiranje postali "generator korupcije" i da je potrebno promeniti pravila o sprovođenju konkursa.

Ona je rekla da treba urediti sistem javnih nabavki i ograničiti ih, jer se one često koriste umesto konkursa za sufinansiranje medija.

Predstavnik Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović rekao je da se novac sa konkursa zloupotrebljava za propagandu, umesto da se koristi informisanja i jer se često troši nezakonito.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović rekao je da ne zna kakva će biti nova strategija, kakav će biti kvalitet tog procesa i rešenja, već će to znati kada ona bude napisana i kada je pročita, navodeći da i nije upoznat dokle se stiglo u procesu pisanja novog dokumenta.

"Zna se da će se Medijskom strategijom do 2023. godine utvrditi smernice razvoja javnog informisanja sa ciljem jačanja uspostavljenih demokratskih odnosa i podizanja kvaliteta informisanja građana, zasnovana na Ustavu i dokumentima Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i Evropske unije", rekao je Gajović.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma

  Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma -- Politička zloupotreba istorije: Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”. Piše: Ivana Pejčić

 • Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog

  Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su sedmorica pripadnika Žandarmerije osuđena uslovno na šest do osam meseci zatvora jer su tokom Parade ponosa 2014. godine fizički napali braću tadašnjeg predsednika Vlade Srbije i gradonačelnika Beograda - Andreja Vučića i Predraga Malog i dvojicu pripadnika Vojske Srbije.

 • Tači: Susret u nedelju je prvi sastanak finalne faze dijaloga Tači: Susret u nedelju je prvi sastanak finalne faze dijaloga

  Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas kako će sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za vikend biti "prvi sastanak finalne faze dijaloga" o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da je to jasno iz poziva visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

 • Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu, upoznata s "nekim detaljima istrage" nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

 • Šabić: Političari se menjaju kada dođu na vlast Šabić: Političari se menjaju kada dođu na vlast

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić poručio je danas u Novom Pazaru građanima i novinarima da koriste svoja prava i da insistiraju na njima do kraja.

 • Dačić: Tači hoće da utvrdi granice jer one ne postoje Dačić: Tači hoće da utvrdi granice jer one ne postoje

  Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da kosovski predsednik Hašim Tači želi da utvrdi granice jer one "ne postoje".

 • Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu, upoznata s "nekim detaljima istrage" nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

 • Hodžaj: Stolica u UN uporedo sa formiranjem ZSO Hodžaj: Stolica u UN uporedo sa formiranjem ZSO

  Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas da će do formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) doći uporedo sa učlanjenjem Kosova u Ujedinjene nacije.

 • Brnabić: Srbija neće dozvoliti izbacivanje Srba sa Kosova Brnabić: Srbija neće dozvoliti izbacivanje Srba sa Kosova

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se u međunarodnoj zajednici ne zna dovoljno o patnjama Srba sa Kosova i Metohije i ukazala na sve veći broj incidenata i napada na Srbe na tom području.

 • Krivična prijava Zrenjaninaca zbog problema s vodovodom Krivična prijava Zrenjaninaca zbog problema s vodovodom

  Građanska inicijativa iz Zrenjanina "Zajedno za vodu" koju čine organizacije građana i političke partije, predala je danas tamošnjem Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv "N.N. lica" zbog, kako se navodi, zloupotreba u vezi sa izgradnjom gradskog postrojenja za prečišćavanje vode.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side