16.06.2017 Beograd

Janković: Neophodno je da parlament razmatra izveštaj ombudsmana

Janković: Neophodno je da parlament razmatra izveštaj ombudsmana Foto: Zoran Raš
Vršilac funkcije Zaštitnika građana Miloš Janković ukazao je danas da parlament već treću godinu zaredom ne razmatra godišnji izveštaj o radu ombudsmana, iako je to njegova zakonska obaveza.

Janković je na skupu "Ključni nalazi iz godišnjeg izveštaja Zaštitnika građana za 2016. godinu" kazao da Skupština Srbije taj dokument nije razmotrila ni tri meseca nakon što joj je predat.

Podsetio je i na to da ni dva prethodna izveštaja nisu razmatrana, a istu sudbinu imaju i izveštaji o radu ostalih nezavisnih institucija - Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.

"Neophodno je da se što pre razmatra izveštaj te institucije u Skupštini Srbije, jer sadrži dragocene podatke koji bi mogli da doprinesu boljem postupanju organa javne uprave. Skupština treba da što pre razmatra izveštaj, prvo na odborima, a zatim i na plenarnom zasedanju", kazao je Janković.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska, manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović naveo je da će odbor i ove godine, posle izbora nove Vlade Srbije, razmatrati izveštaji Zaštitnika građana i ostalih nezavisnih tela, a očekuje da se na jesen to dogodi i na plenarnoj sednici parlamenta.

"Donećemo i određene zaključke koje ću uputiti Narodnoj skupštini na razmatranje u plenumu. Ja sam siguran i više sam nego ubeđen da ćemo mi na jesen razmatrati izvešaja na plenarnoj sednici, a kakvi će zaklučci biti, videćemo", kazao je Omerović novinarima.

On je dodao da su izveštaji nezavisnih tela rendgenski prikaz stanja ljudskih prava, a preporuke Zaštitnika građana značajne su i za pobojšanje zakonskih predloga.

Vršilac funkcije Zaštitnika građana podsetio je da se građani najčešće žale na probleme iz oblasti ekonomskog i socijalnog statusa - trećina žalbi odnosila se na "lošu upravu", kao i na to da je prošle godine nastavljen trend umanjenja uloge Zaštitnika, kroz osporavanje rada putem medijske kampanje, a izostala je i propisana saradnja pojedinih državnih organa sa tom institucijom. Janković, ipak, kao ohrabrujuće ocenjuje to što su državni službenici i većina rukovodilaca u upravi održali dobar nivo saradnje sa zašitnikom.

"Umesto da se ojača položaj zaštinika, tokom 2016. započete su aktivnosti ka smanjenju njegove nadležnosti. Najavljeno je uvoĐenje posebnog ombudmana za zaštitu prava deteta. Apsurd je da se organi vlasti čija je dužnost da obezbede zaštitu zalažu za uvođenje boljeg mehanizma koji njih treba da kontroliše. Unapređenje prava se postiže unapređenjem rada organa vlasti", poručio je Janković.

Podsetio je i na to da su Srbiji posebno ranjive grupe bili siromašni, deca i mladi, stariji, žene, žrtve nasilja, pripadnici LGBT, pripadnici nacionalnih manjina, pre svega Romi, oboleli od teških bolesti, izbeglice i drugi migranti, ali i organizacije i pojedinci koji su zagovornici ljudskih prava.Kada je reč o slobodi izražavanja i stanja u medijima, Zaštitnik smatra da se stanje nije promenilo u odnosu na 2015. godinu.

Dodao je da reforma javne uprave nije doživela otelotvorenje u praksi, te da se nije odgovorilo ključnom izazovu, profesionalizaciji, depolitizaciji i racionalizaciji zaposlenih.

Janković je istakao da u Srbiji postoji visoka stopa nezaposlenosti, da su primanja niska - najniža u regionu, pa su se građani ombudsmanu žalili zbog nepovoljnog položaja kod poslodavaca, neuplaćenih doprinosa, rada na crno.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw