Janković: Jutka klasičan primer patrijarhalnog obraca u najgorem obliku
12.03.2020 Beograd

Janković: Jutka klasičan primer patrijarhalnog obraca u najgorem obliku

Janković: Jutka klasičan primer patrijarhalnog obraca u najgorem obliku Foto: Beta/Miloš Miškov
Poverenica za ravnopavnost Brankica Janković izjavila je da slučaj Marije Lukić nedvosmisleno pokazuje koliko je ženi u maloj sredini teško da istupi i kaže kada su joj prava ugrožena, kao i da je bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić kojem se sudi za seksualno uznemiravanje "klasičan primer patrijarhalnog obrasca ponašanja u svom najgorem obliku".

"Ona je, sa jedne strane, žrtva loklanog moćnika, takozvanog Jutke, a sa druge strane izložena je i manipulaciji u političke svrhe", rekla je Janković, za novi broj nedeljnika NiN.

Kako je navela, Jeličić je u politici "skoro 20 godina i nikom nije palo na pamet da se ranije pozabavi njegovim likom i nedelom".

"To je ono sa čim se suočavaju žene na lokalu, ali mora se priznati da je njena borba, bez obzira na sve prateće negativne pojave, probudila žensku solidarnost i skrenula pažnju na velike probleme žena u pogledu seksualnog uznemiravanja koje inače retko prijavljuju obeshrabrene i nedovoljno osnažene iz raznih razloga", rekla je Janković.

Janković je rekla kako su te žene "predugo bile ućutkivane, slanjem poruke da ima stvari o kojma je bolje da ne govorimo" i da se nada da će "posle ovog slučaja takva ponašanja biti javno osuđivana i da će sve više žena da prijavljuje seksualno uznemiravanje".

"Jedini način da popravljamo stvari u društvu je da o tome govorimo i iznalazimo najadekvatnije rešenje, a ne da stavljamo stvari pod tepih i čekamo da prođe", rekla je Janković.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 12.03.2020, 10:30h Драган (2)

    Какве везе има "патријархални образац" са угњетавањем жена?! То што се неки идијот понаша патолошђки према женама није "патријархат"! Патријархат је Богом дани начин заштите жена, деце, породице... и то је најбољи начин за тако нешто. Како неко може повезивати идијоте који угрожавају жене или децу са "патраијархалним образцем" Ова жена је незналица она не зна ни шта прича ни шта је патријархат! Било би нормално да осуди неприменрено понашање појединца према жени или женама, али да тај пример користи као напад на патријархат је последица или незнања или злобивости.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side