Jagodina: Obeleženo 18 godina od ubistva novinara Milana Pantića
11.06.2019 Beograd

Jagodina: Obeleženo 18 godina od ubistva novinara Milana Pantića

Jagodina: Obeleženo 18 godina od ubistva novinara Milana Pantića Foto: Wikipedia
U Jagodini je danas obeleženo 18 godina od ubistva novinara iz tog grada Milana Pantića pomenom na gradskom groblju, nakon čega su porodica, prijatelji i kolege novinari položili cveće na mesto gde je Pantić ubijen i na bistu na trgu koji nosi njegovo ime.

Dopisnik Večernjih novosti iz Jagodine Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine "udarcima tupim predmetom u glavu" u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, dok se rano ujutru vraćao iz prodavnice. Pantić je pisao o korupciji i kriminalu u Jagodini i tom delu Srbije. Nalogodavci i ubice do danas nisu otkriveni.

Član Komisije za rasvetljavanje ubistava novinara Ljiljana Smajlović je rekla da je veoma ogorčena što Tužilaštvo za organizovani kriminal nije pokrenulo istragu "makar protiv N.N. počinilaca".

"Mi u komisiji mislimo da je ubistvo Milana Pantića dobrim delom rasvetljeno i da se ono tiče sumnjivih privatizacija o kojima je pisao. Ubistvo novinara je uvek organizovani zločin koji je počinila organizovana grupa, tu ima nalogodavaca i izvršilaca i ljudi čiji su interesi bili ugroženi", rekla je Ljiljana Smajlović.

Ona je navela da država ne bi smela da pusti da se jagodinska policija bavi tim slučajem "godinama".

"Država mora da pokaže da najviši nivo kapaciteta koristi za ubistva opasna za reputaciju države i za vladavinu prava. Odavno je napravljena greška jer se država nije ponašala prema ovom zločinu onako kako je trebalo. Mi verujemo da je zločin rasvetljen barem do one mere do koje je ubistvo Ćuruvije bilo rasvetljeno još 2007. godine pa smo opet čekali još osam godina do optužnice", kazala je Ljiljana Smajlović.

Po njenim rečima, Tužilaštvo za organizovani kriminal dužno je da odgovori zašto već dve godine odbija zahteve i molbe Komisije za rasvetljavanje ubistava novinara da počne da se bavi slučajem ubistva Milana Pantića.

"Mi ćemo da podržimo predlog ovogodišnjeg dobitnika nagrade za novinarsku hrabrost Džeremija Skejhila, da sve iz istrage komisije mora da se pokaže građanima. Čim presuda za ubistvo Ćuruvije bude pravosnažna, mi ćemo da obelodanimo sve što smo imali, a obelodanićemo jednog dana i sve što smo znali o ubistvu Milana Pantića i onda će neko u državi morati da objasni građanima zašto je sve stajalo", rekla je Ljiljana Smajlović.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti Milan Babović je kazao da smo dočekali "punoletstvo jednog monstruoznog zločina" a da nema odgovora ko je mučki ubio Milana Pantića u hodniku zgrade u kojoj je živeo.

"Ono što nas hrabri to je da ima nekih naznaka iz Višeg javnog tužilaštva da ima nekih pomaka u istrazi. Mi kao njegove kolege se najiskrenije nadamo da će, pre svega, nalogodavci ovog monstruoznog ubistva biti otkriveni i to je naš dug prema Milanu. Nećemo odustati od borbe za istinu o ovom zločinu", rekao je Babović.

Nagrada za novinarsku hrabrost "Milan Pantić", koju dodeljuju Večernje novosti, ove godine je uručena američkom novinaru i suosnivaču onlajn magazina "Intersept" Džeremiju Skejhilu.

Šira javnost u Srbiji čula je za Skejhila u aprilu kada je na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije "Kraj nekažnjivosti za zločine protiv novinara" u Beogradu, uputio izvinjenje porodicama nastradalih tokom bombardovanja zgrade RTS-a 1999. godine.

Skejhil se preko video linka obratio prisutnima u jagodinskoj Biblioteci navodeći da je počastvovan što je dobio nagradu nazvanu po Milanu Pantiću, novinaru koji je, kako je rekao, "platio najveću cenu zato što je radio svoj posao".

On je novčani deo nagrade ustupio novinaru i književniku Muharemu Bazdulju za istraživački tekst o antivakcinaškom lobiju. Bazdulj je u ime dobitnika nagrade primio povelju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side