Izvoz juga Srbije u Nemačku povećan za 40 odsto
10.02.2020 Niš

Izvoz juga Srbije u Nemačku povećan za 40 odsto

Izvoz juga Srbije u Nemačku povećan za 40 odsto Foto: Pixabay
Izvoz u Nemačku firmi sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga porastao je u 2019. godini u odnosu na 2018. godinu za 40 odsto i dostigao je 216 miliona evra, rečeno je na današnjem sastanku ambasadora Nemačke u Srbiji Tomasa Šiba sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem i predsednikom Regionalne privredne komore Niš Aleksandrom Milićevićem.

Milićević je kazao da je uvoz proizvoda iz Nemačke kompanija sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga i dalje manji od uvoza i u 2019. godini iznosio je 180 miliona evra.

Milićević je dodao da nemačke kompanije u svojim fabrikama na području tri pomenuta okruga zapošljavaju oko 7.000 radnika.

Šib, Bulatović i Milićević su, na sastanku u Gradskoj kući, razgovarali o mogućnostima uspostavljanja još bolje privredne, ali i kulturne, univerzitetske i sportske saradnje.

Šib je rekao da će ohrabriti nemačke investitore da svoj "pogled" usmere na jug Srbije i Niš.

"Uslovi su povoljni, postoji priključak na auto-put i aerodrom. Bilo bi lepo ukoliko bi mogli da uspostavimo jednu vrstu partnerstva između Niša i jednog od nemačkih gradova sa kojima već postoji avionska veza. Ambasada Nemačke će pružiti podršku za takvu saradnju", izjavio je Šib.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je podsetio da je Nemačka najznačajniji partner Niša i juga Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni.

Bulatović je rekao da je na sastanku bilo reči o dolasku novih nemačkih investitora u Niš i naglasio da je ambasador obećao da će nemačkoj poslovnoj zajednici preneti poruku da je Niš povoljno mesto za investiranje.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side