19.01.2019 Brisel

Izvori u Briselu: Vašington pomaže, a ne gura EU iz dijaloga Beograd-Priština

Izvori u Briselu: Vašington pomaže, a ne gura EU iz dijaloga Beograd-Priština Foto: pixabay.com
Diplomatski zvaničnici u Briselu su predočili da "ne odgovara pravom stanju stvari" ocena da je Amerika, uz određenu saglasnost Moskve, preuzela inicijativu i gurnula u stranu "neuspešnu EU" iz napora da se nađe rešenje za odnose Beograda i Prištine.

Izvori EU su to podvukli u odgovoru na molbu agencije Beta da ocene da li koraci američke administracije i poruke predsednika Donalda Trampa Beogradu i Prištini da sklope uzajamno prihvatljiv sporazum i potpišu ga u Vašingtonu, znače da su SAD preuzele u svoje ruke i, uz jasan pritisak na Prištinu, svoju diplomatsku moć stavile u funkciju postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa Srbija-Kosovo.

"Amerikanci su i dosad pružali delatnu podršku Dijalogu Beograd-Priština i Vašington samo želi da pomogne da se izađe iz sadašnjeg zastoja i smatra da to može učiniti uplivom. pre svega na Prištinu", rekli su diplomatski izvori EU.

Reč je i o tome, dodali su ovi izvori, da se učine svi napori da sporazum o normalizaciji odnosa Beograd-Priština bude postignut pre majskih izbora za Evropski parlament i složenog političkog postupka izbora nove Evropske komisije i, kako se očekuje, novog čelnika Evropske službe za spoljne poslove.

Na vidiku su, kako je ukazano, i izbori u nekim članicama EU, a novom sastavu Evropskog parlamenta, pa i Evropske komisije se mogu naći ličnosti čije političke baze, kao i oni sami ne bi bili baš voljni da se založe za brži napredak Zapadnog Balkana ka članstvu u Uniji.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side